Koalisyon bünyesindeki ABD uçaklarının Musul'da gerçekleştirdiği hava saldırısındaki sivil kayıplara ilişkin Pentagon tarafından soruşturmanın başına getirilen Tuğgeneral Matthew Isler konuya dair açıklama yaptı.

Isler, ABD uçaklarının 17 Mart'taki hava saldırısında DAEŞ mensubu 2 keskin nişancıyı hedef aldığını, ancak DAEŞ militanlarının binaya önceden patlayıcı yerleştirdiği için patlamanın tetiklendiğini savundu.

"KEŞİF UÇUŞLARI YAPILMADI" İTİRAFI

ABD'li tuğgeneral, koalisyonun saldırıdan önceki gece bölgede keşif uçuşları yapmadığını ve bölgeyi izleyemedikleri için mahalledeki hareketliliği fark edemediklerini de itiraf etti.

BİLANÇO: 101 SİVİL VE 2 DAEŞ MİLİTANI ÖLDÜ, 36 KİŞİ KAYIP

Binadaki 101 sivilin ve 2 DAEŞ keskin nişancısının öldüğü itiraf edilen açıklamada, binaya yakın bir konumda bulunan 4 sivilin daha hayatını kaybettiği, binada bulunduğu söylenen 36 kişinin ise hala kayıp olduğu kaydedildi.

Açıklamanın ilgili kısmı şöyle: "Soruşturmada, DAEŞ'in binaya büyük bir patlayıcı yerleştirip binayı sivillerle doldurduktan sonra binadan Irak kuvvetlerine ateş açtığı tespit edildi. 17 Mart 2017 sabah saat 08.00'de yerel komutanın talimatı üzerine koalisyon uçakları Irak Terörle Mücadele Servisi askerlerine ateş açan iki DAEŞ keskin nişancısına yönelik hava saldırısı düzenledi. Ne koalisyonun ne de Irak kuvvetlerinin binada sivillerin olduğundan haberi vardı. Koalisyon tehdidi orantılı bir şekilde bertaraf etmek ve tahribatı önlemek için bir adet 38 GBU güdümlü mühimmatı seçti. GBU-38'in sadece en üst katı etkileyecek şekilde patlaması DAEŞ'in önceden yerleştirdiği ancak koalisyon tarafından bilinmeyen büyük miktardaki bir patlayıcının tutuşmasına neden oldu."

ABD İLK KEZ SİVİL KAYIPLARIN SORUMLULUĞUNU ÜSTLENDİ

Daha önce de saldırıdaki sivil kayıplarda ABD uçaklarının rolü olabileceğine dair açıklamalarda bulunan Pentagon yetkilileri, bu açıklamayla birlikte ilk kez sivil kayıp olduğuna ilişkin sorumluluk üstlenmiş oldu. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan geçen yıl yapılan bir açıklamada, 20 Kasım 2015 ila 10 Eylül 2016 tarihleri arasında Irak ve Suriye'de DAEŞ'e karşı düzenlenen 24 hava saldırısında 64 sivilin hayatını kaybettiği ve 8 kişinin de yaralandığı itiraf edilmişti.

Kaynak: HABER7.COM