Yolcuların verilen kalabileceği tehlikelere üzerine ilaç kendisine araçlara konulmaya başlanan 'acil gidişat butonu' mevcut metrobüsler, seferlerine başladı.

Edirnekapı İETT garajında planlı lansman etkinliğinde, 'acil gidişat butonu' konulmuş olan metrobüsler basına tanıtıldı.

Etkinlikte gazetecilere izah özne İETT Bilgi İşlem Daire Başkanı Hasan Çelikdelen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, dolgun transfer araçlarında yaşanabilecek kuvvet vakalarına karşı, bu araçlara 'acil gidişat butonu' koymayı mecburi bir duruma getirmeye hazırlandığını belirtmesinin arkası sıra İETT'nin harekete geçtiğini anlattı.

'Tüm dolgun transfer araçlarında olacak'

İETT'nin, yolcuların verilen kalabileceği tehlikelere üzerine ilaç kendisine araçlara 'acil gidişat butonu' koymaya başladığını tamlayan Çelikdelen, şöyleki bitmeme etti:

'Şu anda buton mevcut araçlarımız, metrobüs hattında çalışmaya başladı. Araçların güzergahları da projeler kadar değiştirilebiliyor. Otobüslerde de bu yürütüm devreye girdikten ve mecburi bir duruma geldikten sonra, tamamı dolgun transfer araçlarında olacak. Panik butonuna basıldığında, araçlarda mevcut cihazlarımız birlikte çevir sesi üretiyor. Bu çevir sesi bizim arama merkezimize ulaşıyor. Kontrol merkezindeki personel çeşidinden çevir sesi değerlendiriliyor. Aracın pozisyonu ve araçta mevcut toplanmış 4 kameradan arama merkezimize kaynak aktarılmaya başlanıyor. Aynı sürede saniyede birlikte rubai edinmek az daha 4 kameranın çektiği fotoğraflar merkezdeki sunucularımıza aktarılıyor.Aynı sürede alıcı görüntüleri daima kendisine arama merkezimize gönderiliyor.'

Çelikdelen, arama merkezine aceleci gidişat sinyali ulaştıktan sonra, gerektiğinde asayiş ve asayiş güçlerine bildirileceğini ve İETT yetkililerin de fenomen durumunda bulunacaklarını dile getirdi.

Yolcular butondan kıvançlı

Panik butonu mevcut metrobüsler, Beylikdüzü-Cevizlibağ hattında sefere başladı.

Metrobüse binen yolculardan Abdullah Öztürk, 'Uygulamayı aşırı beğendim. Özellikle arakçılık ve rahatsız etme vakalarında bu butona basılması önemli' dedi.

Toplu transfer araçlarında yangın, arakçılık ve rahatsız etme kabil hadiseler yaşanabildiğini tamlayan Feride Keleş ise 'Kadınlara tacizin önüne geçeceğine inanıyorum' diyerek konuştu.

Kaynak: AA