İSLAMABAD

Pakistan'da, Navaz Şerif'ten boşalan başbakanlık koltuğuna, geçici olarak, eski Petrol ve Doğal Kaynaklar Bakanı Şahid Hakan Abbasi oturdu. Abbasi'nin görevi, Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif’e devretmesi öngörülüyor.

Şerif'in yargı kararıyla görevden uzaklaştırılmasının ardından, Pakistan parlamentosunun alt kanadı Ulusal Mecliste başbakanlık oylaması yapıldı.

İktidardaki Pakistan Müslüman Birliği-Navazdan (PML-N) Abbasi'nin yanı sıra, muhalefet partilerinin adayları Syed Navid Kamar (Pakistan Halk Partisi-PPP), Şeyh Raşid Ahmed (Pakistan Adalet Hareketi-PTI) ve Sahibzade Tarikullah (Cemaat-i İslami-JI) yarıştı.

342 sandalyeli Ulusal Meclis'te 188 üyesi bulunan Navaz Şerif’in partisi PML-N’nin adayı Abbasi, 221 oyla başbakan seçildi.

Abbasi, bu akşam Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin’in başkanlığındaki yemin töreninin ardından göreve başlayacak.

PML-N, 29 Temmuz'da, meclis komitesi toplantısında alınan karar göre, başbakanlık koltuğuna Şerif'in kardeşi, Pencap Eyalet Başbakanı Şahbaz Şerif'in aday gösterileceğini duyurmuştu.

Şahbaz Şerif'in ilk olarak, Ulusal Meclise girmesi gerekiyor. Bu süreçte ise Abbasi, geçici olarak başbakanlık görevini üstlenecek.

Sonraki süreç

Şahbaz Şerif, öncelikle Pencap Eyaleti Başbakanlığı görevinden istifa ederek, kardeşinin ayrıldığı meclis sandalyesi için 17 Eylül'de yapılacak ara seçimlere katılacak.

Şerif'in ara seçimi kazanması halinde Abbasi’nin görevinden istifa ederek, başbakanlık koltuğunu, düzenlenecek yeni bir meclis oylamasıyla Şerif’e bırakması bekleniyor.

PML-N, Ulusal Mecliste çoğunluğa sahip olduğu için, Şerif’in başbakan seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Süreçte bir aksama olmaması halinde, Şerif’in eylül ayı sonunda başbakan olması ve 2018'de yapılacak genel seçimlere kadar görevi yürütmesi öngörülüyor.

Muhabir: Yusuf Hatip

Kaynak: AA