İSTANBUL - İZZET TAŞKIRAN

Bahçelievler'deki bir spor salonunda antrenörlük yapan 24 yaşındaki Muhammed Enes Gayberi, 15 Temmuz gecesi terminalde ve apronda görev bilinciyle hareket eden, vakur duruşuyla şehitliğe yürüyen güvenlik güçlerini kendisine örnek aldığını belirtti.

Eğitim hayatının tamamlanmasının ardından özel hareket polisliğine başvurmak için gün sayan Gayberi, darbe girişiminde yaşadıklarını ve sosyal medyada binlerce kişi tarafından paylaşılan videonun hikayesini AA muhabirine anlattı.

Gayberi, 15 Temmuz akşamı, Başakşehir'den Şirinevler'de o dönem çalıştığı iş yerine giderken haber sitelerinden ve yolcuların konuşmalarından darbe girişimini duyduğunu söyledi.

İlk duyduğunda buna ihtimal vermediğini ifade eden Gayberi, "Yanımızdakilere 'Böyle bir şey olmaz, olduysa da 2-3 saate bastırılır.' diye söylemiştik. Şirinevler'e geldiğimizde yolda tankları gördüğümüzde işin ciddiyetini anladık. Meydanda bir grup insan toplanmıştı. 'Hep beraber havalimanına gidiyoruz.' denildiğinde onların arkalarına takıldık. Kafamda bu iş kısa sürer, sonra iş yerine dönerim diye bir mantık vardı ama havalimanı girişinde zırhlı personel taşıyıcısı (ZPT) üzerimize sürüldüğünde olayın ciddiyetini anladık." diye konuştu.

Atatürk Havalimanı'ndaki kalabalığı takip ederek İç Hatlar Terminali'ne geldiğini dile getiren Gayberi, tam teçhizatlı asker kılığındaki darbeci vatan hainlerini kuleden ve havalimanından bir an önce kovalamak istediklerini anlattı.

"Allah onların eksikliklerini vermesin"

Gayberi, terminalde bir anda özel harekat polislerini gördüklerini ancak askeri üniformaya benzer kıyafetleri nedeniyle ilk başta tedbirli davrandıklarını aktardı.

Bu görevlilerin özel harekat polisi olduklarını anlayınca mutlu olduklarını ve sevindiklerini kaydeden Gayberi, şöyle devam etti:

"Biz o gece sağdan soldan halkın darbecileri püskürtmek için sokağa çıktığı haberlerini alıyorduk. Bir de üzerine özel harekat polislerini görünce duyduğumuz mutluluğu kelimelerle tarif edemeyiz. Biraz da ondan dolayı heyecanlanarak, 'Adamsınız, adam adam' diye çok uzun süre bağırdım. Çünkü elhamdülillah, halkla beraber özel harekat o gece çok iyiydi. Allah onların eksikliklerini vermesin. Bizden daha ileride ve daha iyi şekilde vatanın müdafaasında bulundular. Zaten sokak dilinde 'adamsın' kelimesi en büyük iltifatlardan birisidir. Bunu herkes bilir. Polis özel harekat, o gece en büyük adamlığı yapanlardan biriydi. O yüzden öyle bağırma ihtiyacı hissettim. Allah hepsinden razı olsun. Hepsi adam gibi adamdır."

Gayberi, daha sonra kalabalıkla ve polislerle aprona çıktıklarını, burada silah sesleri duyduklarını belirtti. Çok yakından gelen seslere aldırmadıklarını aktaran Gayberi, askeri kamyonettekilerin araçtan ateş ederek, üzerine geldiğini söyledi.

Muhammed Enes Gayberi, insanların yere yattığını ve birbirinin üzerine kapandığını anımsatarak, "Aramızdan birisi 'Ya Allah Bismillah' deyince biz yine kamyonetleri kovaladık ama yakalamak mümkün değildi. Oradan kulelere doğru devam ettik ama buraya gittiğimizde şükürler olsun ki polis özel harekat çoktan kuleyi halletmişti. Sağ olsunlar, bize çok bir iş bırakmadılar." dedi.

"Onlar bize güç verdi, biz onlara güç verdik"

Sosyal medyada paylaşılan videoda da görüldüğü gibi polislerin ciddi ve vakur şekilde göreve yürüdüğüne dikkati çeken Gayberi, "Özel harekat polisleri ucunda şehadet olduğunu bile bile yürüyordu. Belki de bizim de desteğimizle içlerindeki cesaret daha da arttı. Çünkü vakur bir şekilde terminalde yürüyorlardı. Benim inancıma göre onlar bize güç verdi. Biz onlara güç verdik." ifadelerini kullandı.

Gayberi, darbe girişiminin olduğu geceye ait, kimin çektiğini bilmediği bir videonun sosyal medyada yayıldığının düne kadar asla farkında olmadığını dile getirerek, şunları anlattı:

"Dün sabah uyurken telefonlar geldi. Videoyu, sosyal medyada yüksek takipçisi olan bazı fenomen hesaplar paylaşmış. Arkadaşlar 'Bu senin sesin, bu sensin' dedi. Takdir edersiniz ki, üzerinden iki sene geçmiş. Ben video çekildiğini bilmediğim bir mesele olduğu için unutmuş gibiydim. Herkes söyledikçe de geceyi hatırlamaya başladım. 'Adamsınız, adam adam' şeklinde bağıranın ben olduğunu anladım. Orada milyonlarca kahraman vardı. Bizimkisi sadece tevafuktu. Sesimiz bir kameraya takılmış. O gece herhangi bir yerde kaydı olmayan milyonlarca kahraman vardı. Allah milletimizden razı olsun, zevale düşürmesin."

"İnşallah benim de hedefim özel harekat polisi olmak." diyen Gayberi, bu fikrinin o gece yaşadıklarıyla birlikte şekillendiğini söyledi. Gayberi, hiç korkmadan, şehitliğe yürüyen güvenlik güçlerini gördüğünü ifade ederek, "Bana onlar cesaret verdi. Ayrıca ailemden ve inandığım davadan vatan, millet ve dinimiz için canını değil, hayatını da feda etmenin gerektiğini öğrendim. Bir kere ölmektense her gün ölme ihtimalini bize öğütlediler." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA