İSTANBUL/ESKİŞEHİR

ÖTV indirimine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, elektrik motoru olan ve elektrik motoru 50 KW'yı geçip motor silindir hacmi 1.800 cm3'ü geçmeyen binek otomobiller için yüzde 90 olan ÖTV oranı yüzde 45'e, motor gücü 100 KW'yı geçip motor silindir hacmi 2.500 cm3'ü geçmeyen binek otomobiller için yüzde 145 olan ÖTV oranı da yüzde 90'a düşürüldü.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hibrit araçların uzun süreden beri dünya genelinde teşvik edildiğini söyledi.

Hibrit araçların bugüne dek mevzuatta tanım olarak karşılığını bulamadığını ifade eden Erce, şöyle konuştu:

"Yani hibrit araçlarla ilgili bir vergilendirme tanımı yoktu, dolayısıyla bunun teşvik edilmesi diye de bir şey söz konusu değildi. Torba kanun tasarısında bu hibrit araçlarla ilgili tanım ortaya kondu. Aynı elektrikli araçlarda olduğu gibi vergilendirme açısından bir tanım ortaya çıktı. Bu çok önemli. Şimdi de belirli segmentlerde bir teşvik verilmiş durumda. Bu teşvik, zaman içerisinde sanırım yerli üretimi desteklemek amacıyla verilen bir teşvik. Zaman içerisinde tabi farklı şekiller de alabilir. Ama önemli olan hibrit tanımının bizim mevzuatımıza girmiş olması. Hibrit araçların toplam pazar içindeki payı önümüzdeki dönem teşvikle beraber artacaktır."

"Hibrit tercih edenler artacak"

Erce, ÖTV indiriminin, şu ana kadar çeşitli nedenlerden, fiyatından dolayı hibrit almak isteyen ama alamayan potansiyel müşteriler için fiyatları daha cazip noktaya getirebileceğine işaret etti. Alım gücü olmayan müşterilerin hibrit araçları alım gücü içerisinde görebileceğini kaydeden Erce, bu araçların tercih edenlerin sayısının artacağını ve bunun pazarı pozitif etkileyeceğini söyledi.

"İndirimin etkilerini 2017 ortalarından itibaren görebileceğiz"

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt da Toyota olarak hibrit teknolojisinin öncüsü konumunda bulunduklarını belirterek, hibrit araçlar için ÖTV'nin indirilmesinden büyük mutluluk duyduklarını bildirdi.

Hibrit araçlara getirilen ÖTV indirimiyle birlikte Toyota olarak 2017 yılı için belirledikleri 65 bin adetlik toplam satış hedefini koruduklarını kaydeden Bozkurt, "ÖTV düzenlemesinin etkilerini 2017 yılının ortalarından itibaren görebileceğiz ve talebi karşılayacak duruma geleceğiz. Beklentimiz, Avrupa'da olduğu gibi kullanıcıların hibrit tercihinin önümüzdeki yıllarda artmasıdır. Böylelikle tasarruflu ve çevre dostu hibrit teknolojisine sahip otomobilleri Türkiye yollarında da çok daha fazla sayıda görebileceğiz." dedi.

"Hem çevrenize hem cebinize faydası olan bir teknoloji"

Lexus'un Türkiye Operasyonlar Direktörü Selim Okutur ise Hibrit teknolojisinin hem çevreye hem de tüketicinin cebine faydası olduğunu belirterek, "Lexus bu teknolojiyi 10 yıldır kullanıyor. Hibrit araç kullanımı bambaşka bir duygu. Hibrit pahalı bir teknoloji olduğu için Avrupa'da birçok yerde bu sistemi destekleyici politikalar sergileniyor. Şimdi ülkemizde de hibrit teknolojili otomobiller için de gerekli müjde verildi ve ÖTV düşürüldü. Bu sayede ülkemizde üretimin de hibrit teknolojisine sahip araç kullanım sayısının da artacağını düşünüyorum." diye konuştu.

"Müşterimizi gider helikopterle alırız"

Satış sonrası verdikleri hizmetlerin kalitesinin de araçların kalitesine eşdeğer olduğuna dikkati çeken Okutur, şöyle konuştu:

"Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de müşteriye önem veren bir politika izliyoruz. Örneğin müşterimizin aracı bozuldu ya da teknik servise ihtiyacı var. Bulunduğu yere helikopter sayesinde gerekli teknik servisi sunabiliyoruz. Aynı zamanda müşterilerimize özel tırlarla araç transferi hizmeti de sağlıyoruz. Böylece Lexus sahipleri yurt içinde herhangi bir kente uçakla seyahat ederken, otomobilinin tırla bulunduğu yere gönderilmesi sayesinde aracının keyfini sonuna kadar çıkarıyor."

Muhabir: Huseyin Demir- Selçuk Kızıldağ


Kaynak: AA