Özel günleri kullanıcılarına doodle yaparak duyuran Google, bu kez de Oskar Fischinger için doodle yaptı. Bu doodle ile kullanıcılardan ise kendi müziklerini yapmasını istedi. Aynı zamanda kendi kompozisyonlarını da paylaşma imkanı sundu. Peki Oskar Fischinger kimdir ve neden doodle oldu?

OSKAR FİSCHİNGER KİMDİR?

Oskar Fischinger, 22 Haziran 1900 tarihinde Almanya'nın Gelnhausen kentinde dünyaya geldi.

Başlangıçta 1914'den önce keman ve ordu binası (teknik süreçlerin kesin bilgilerini matematiksel harmonik teoriyle birleştirdiği için onu cezbetmiş) okurken bir kariyer olarak müzik seçti. Savaş için çok genç ve sağlıksız olan sanatçı, mimari taslak hazırlama ve alet tasarımı konularında eğitildi.

1920'de Frankfurt'ta bir edebiyat kulübünde Bernhard Diebold'la bir araya geldi. Diebold, Fischinger'in soyut kaydırma çizimlerine bakarken, Oskar'ı soyut film yapımı çalışmalarına yönlendirmeye çağırdı. Nisan 1921'de Fischinger, Walther Ruttma'ın Lichtspiel Opus 1 (canlı bir müzik puanı ile soyut bir film) ilk performansından çok heyecanlandı ve kendini müzik ve grafik sanatındaki becerilerini en iyi şekilde birleştirebilen mutlak sinemaya adayacağına söz verdi. Mühendisinin işinden istifa etti ve tam zamanlı bir film yapımcısı olmak için Münih'e taşındı.

1920'lerin başında yapılan ilk film deneyleri, onun en radikal oyuncuları arasındadır. Balmumu Deneyleri ve Spiraller'de Fischinger, çakışan döngülerde sıklıkla gelişen aşırı karmaşıklığın görsel kalıplarını tasarladı, ancak bu kalıpları karşıt görüntülerin tek çerçevelerini radikal bir şekilde düzenleme ile kesiyor.

Fischinger'in dönemin biçim-kırma deneyleri arasında soyut çoklu projektör performansları (Raumlichtmusik veya Raumlichtkunst kavramı adı altında), Fieber, Macht ve muhtemelen R-1 Formspiel adlı kişisel performanslar vardı. Bunlar c. 1926-1927, beşe kadar film projektörleri ve birkaç slayt projektörü kullanıyordu.

Kaynak: HABER7.COM