Yüzlerce işçinin can verdiği maden Soma Holding’e ait Soma Kömür İşletmeleri’ne bağlı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Alp Gürkan yürütüyor. Gürkan’ın vekili ise oğlu Can Gürkan. 1970’li yıllarda İzmir’de kurşun ve çinko madenleri işleterek iş hayatına atılan Alp Gürkan daha sonra Tirebolu’daki bir madeni taşeron olarak işletmeye başladı. Buradan kazandığı parayla da Soma’da kömür madeni işine girdi. Soma Holding, 1984’te Soma Kömür A.Ş. adıyla kuruldu. Gürkan’ın “yıldızı” 2005 yılında Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TİK) rödovans (kömür payı) karşılığında işlerini özel sektöre devretme kararıyla parladı.


Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) Zonguldak’ta açtığı ihaleyi kazanıp TTK’nın ardından Türkiye’nin en büyük kömür üreticisi oldu. TİK’e sattığı kömürlerle, AKP’nin bedava kömür kampanyalarının ana sağlayıcılarından oldu. 2012 cirosu 300 milyon TL olan şirketin 2014’teki ciro hedefi ise 700 milyon TL. Şirketin 5 bini maden işçisi olmak üzere toplam 5 bin 500 çalışanı bulunuyor. Şirket, 2009’da da Ciner Grubu’ndan yine Soma’daki 15 milyon tonluk kömür rezervini devraldı.


SİHİRLİ FORMÜLÜ...
Yüzlerce işçinin öldüğü madenin işletmecisi Soma Holding’in sahibi Alp Gürkan, son dönemde yakaladığı “başarıyla” sık sık medyada yüzünü gösteriyordu. Jeoloji Mühendisi olan Gürkan, iki yıl önce Hürriyet’e verdiği röportajda “sihirli formülü” olarak maliyetleri indirmeyi gösterdi. Gürkan, röportajda “TKİ, Soma’da kömürü kendisi çıkarırken tonunu 130-140 dolara mâl ediyordu. Biz ihaleye girip, tonun TKİ’ye yüzde 15’lik rödovans payı dahil 23.80 dolara çıkarma taahhüdü verdik” diyor. Verdiği röportajlarda termik santrallerin çevreye saygılı olduğunu ileri süren Gürkan, Türkiye’de nükleer santral olmasını da savunuyor.

Öte yandan, Alp Gürkan facianın ardından Dünya gazetesinden Önder Barlas’a konuştu. Gürkan, dün saat 11:20 civarında dunya.com’un telefonuna cevap verdi. Gürkan, maden alanına gittiğin ve kaza ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmadığını söyledi. “Ben de sizin kadar bilgi sahibiyim” diyen Gürkan, Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Başbakan Erdoğan’la da görüşeceğini belirtti.


TEDBİRLER ALINMIŞMIŞ
Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılan basın açıklamasında ise “Alınan en yüksek ve sürekli denetim altında olan tedbirlere rağmen yaşanan kaza sonrasında anında müdahale gerçekleştirilmiştir” dendi.


On binlerce işçi ölümü bekliyor
Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, Türkiye’de kömür ve linyit çıkartılan 740 işletme var. Bu madenlerde 48 bin 706 işçi çalışıyor. Son 3 yılda kömür ve linyit çıkartılan işletme sayında artış yaşanıyor. Bu alanda 2010 yılında 697 işletme faaliyet gösterirken, sayı geçen yılın sonunda 740’a yükseldi. Kömür ve linyit çıkartılan işletmelerde 2010 yılında 50 bin 143 kişi çalışırken, bu sayı geçen yıl itibariyle 48 bin 706’ya geriledi. Çalışanların 48 bin 277’sini erkekler, 429’unu kadınlar oluşturdu. Yeni işe başlayan bir maden işçisinin aldığı ücretin 1.300 lira olduğu belirtiliyor.


“Yaşam odaları” nerede
Şirket, facianın ardından bir süreliğine internet sitesini kapattı. Başsağlığı yayımlanan şirketin internet sitesindeki şu ifadeler ise dikkat çekiyor: “Soma Kömür İşletmeleri, özellikle T.K.İ sözleşmeleri sonrası artan üretim hacmine paralel olarak, işçi istihdamında da çok önemli bir artış sağlamıştır. Hali hazırda şirketimiz, 5.000’i yeraltı olmak üzere 5.550 kişilik tecrübeli bir kadroyla faaliyetlerini sürdürmektedir. Kadromuz içerisinde 130 civarında mühendisten oluşan teknik ekibimiz de iş güvenliğini temin ve verimliliği artırmak için çalışmaktadır. Soma Kömür İşletmeleri, işçi sağlığı ve iş güvenliği yönüyle de örnek bir şirket olarak faaliyetlerini yürütmektedir. Bu bağlamda, tüm çalışanların periyodik kontrolleri aksatmadan sürdürülmekte, branş eğitimlerine de büyük önem verilmektedir.” 
Taraf