GÖKÇER TAHİNCİOĞLU

Ombudsman olarak bilinen Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), ilk kararını YÖK ve ÖSYM aleyhinde verdi. ÖSYM’nin yaptığı iki sınava da girmesi gereken ancak tarih ve saatin çakışması nedeniyle giremeyecek olan şikayetçinin başvurusunu haklı bulan sınavdan iki gün önce YÖK ve ÖSYM’ye mağduriyetin giderilmesi ya da sınav tarihlerinden birinin değiştirilmesi tavsiyesinde bulundu. Kararda, tavsiye kararına uyulmaması halinde yargı yolunun açılacağı uyarısı yapıldı. Karar alınmadan önce kamu denetçilerinden birinin ÖSYM Başkanı Ali Demir’le konuşarak sorunu çözme çabası da sonuçsuz kaldı.

Hem Açıköğretim Fakültesi Adalet Programı hem de Teknik Eğitim Fakültesi mezunu olan şikayetçi, ÖSYM’nin aynı gün ve saatte (21 Temmuz 2013) Dikey Geçiş Sınavı ile Teknik Öğretmenler için Mühendislik Tamamlama Programı Sınavı’nı gerçekleştirdiğini, kendisinin ise iki sınava da girmesi gerektiğini bildirdi. Şikayetçi, bu nedenle sınavların farklı tarihlerde yapılması gerektiğini ifade etti. Şikayetçi, talebini ÖSYM’ye sosyal medya aracılığıyla ilettiğini ancak sınavların aynı tarihlerde yapılacağı yanıtını aldığını bildirdi.

Sakıncalı durum
Olağan koşullarda başvuruları ancak idari başvuru yolları tüketildikten sonra karara bağlaması gereken Kamu Denetçiliği Kurumu, gecikmesinde sakınca bulunan hal olduğu gerekçesiyle başvuruyu görüşme kararı aldı.

Savunma istenen ÖSYM ise farklı aday gruplarına yönelik sınavların aynı tarihte yapılmasının sakıncası olmadığını bildirdi.
 
Görevlendirilen Kamu Denetçisi Serpil Çakın, dosya ile ilgili bilgi ve belgeleri inceledikten sonra sorunu çözmek ve mağduriyeti gidermek için ÖSYM Başkanı Ali Demir ile telefonla görüştü. Şikayetçinin başvurusunu anlatan Çakın, Demir’le görüşmesinden de sonuç alamadı.

Başka adaylar da var
Bunun üzerine dosya Kamu Denetçiliği Kurumu’nun gündemine geldi. Kararda, ÖSYM’nin iki sınavın farklı aday gruplarına yönelik olduğunu savunmasına rağmen, hem şikayetçi kişinin hem de şikayet başvurusu yapan bir başka mağdurun iki sınava da girme hakkının olduğunu bildirdi. Kararda, bu adayların iki sınava da girmesine engel bir durum olmadığı vurgulanırken, adayların tercih haklarının kısıtlanmasının “fırsat eşitliğine aykırı” olduğu vurgulandı.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin “kamu hizmetlerinden eşit yararlanma” hakkı ve “eğitim hakkı” ile ilgili ilkelerine atıf yapılan kararda, anayasanın eşitlikle ilgili hükümleri de anımsatıldı. Şikayetçinin fırsat eşitliği ve eğitim haklarının ihlalinin söz konusu olduğunun anlatıldığı kararda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne göre devletin eğitim hakkını güvence altına almak konusunda pozitif yükümlülüğü bulunduğu kaydedildi. Açık öğretim gibi katılımı yüksek bir sınavla, mühendislik alanındaki özel bir sınavın çakışmasının da hakkaniyete aykırı olduğu vurgulandı.

Bu sınavların aynı gün yapılmasında hukuki zorunluluk bulunmadığı bildirildi. Kararda, bu kararın verilmesinden sonra geçen 1 ay içinde yeni işlem yapılmaz ise başvurucuya dava açma hakkı doğacağı bildirildi.

Haber Kaynağı: Milliyet