ABD Dışişleri Bakanlığı da “Bir müttefikkimizin evrensel ilkelere saygı konusunda çizgiyi aştığını düşündüğümüzde sesimizi yükseltmekten çekinmeyiz” açıklamasını yapmıştı

 

ABD Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone basın özgürlüğüne ilişkin sözlerini savundu

‘Gerçekten anlamıyoruz’

© “Bir yanda gazeteciler gözaltına alınıyor, bir yanda

basın özgürlüğü deniyor. Biz anlamıyoruz” sözlerini belli bir davaya ilişkin söylemediğini belirten ABD Büyükelçisi, “Türkiye karmaşık bir ülke. Bu nedenle de olan biteni anlamak için yardımınıza ihtiyacımız oluyor.

Benim ülkem her zaman özgürlüklerin ve hukukun üstünlüğünün yanında olacaktır. Demokrasilerde herkes fikirlerini özgürce ifade edebilmeli” dedi.

İstanbul Haber Servisi - ABD Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone hükümetin tepkisini çeken basın özgürlüğü ile ilgili sözlerini dün İstanbulda savundu.

Ricciardone konuşmasında belli bir dava üzerine yorum yapmadığını ifade ederek Türkiyede tuhaf şeylerin yaşandığı zamanlar oluyor. Anlamaya çalışıyoruz dedim çünkü gerçekten anlayamıyoruz dedi.

ABD Büyükelçisi Ricciardone, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Amerikan İş Konseyinin (TAİK) onuruna verdiği yemekte, konuşmasının ardından katılımcıların ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

AKPnin tepkisine neden olan Oda tv internet sitesine yönelik operasyonun ardından söylediği, Bir yanda gazeteciler gözaltına alınıyor, bir yanda basın özgürlüğü deniyor. Biz anlamıyoruz sözleriyle ilgili açıklama yapan Ricciardone, Belli bir dava veya dava konusu üzerine yorum yapmadım. Biz detayları bilmiyoruz. Davanın ne anlama geldiğini anlamaya çalışıyoruz. Biz anlamıyoruz, çünkü yabancıyız. Açıklayamadığımız belli durumlar ortaya çıktığında anlamak istiyoruz ve açıklamanız için size soruyoruz dedi.

Türkiyenin bir hukuk devleti olduğunu belirterek hukukun özgürlüğü de koruması gerektiğinin altını çizen Ricciardone şunları söyledi:

Türkiye devletine, insanlarına, yasal sistemine güvenimiz var. Yabancıların anlaması zor olan tuhaf durumlar olduğunda anlamamız için bize yardım edebilirsiniz. Siz basın mensuplarının yaptığı iş Türkiye için hayati önem taşıyor. Türkiye görmezden gelinemeyecek kadar önemli bir ülke. Bu nedenle tahmin edebileceğiniz üzere tüm dünya sizin yaptıklarınızı izliyor. Türkiye karmaşık bir ülke. Bu nedenle de olan biteni anlamak için yardımınıza ihtiyacımız oluyor. Ben evimde verdiğim davette belli bir dava hakkında yorum yapmadım, genel bir durum değerlendirmesiydi. Benim ülkem her zaman özgürlüklerin ve hukukun üstünlüğünün yanında olacaktır. Demokrasilerde herkes fikirlerini özgürce ifade edebilmeli.

Crowley’den destek gelmişti

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley de Ricciardonenin tutumunun arkasında olduklarını söyleyerek Bir dost, bir müttefik ya da bir hısmın evrensel ilkelere saygı konusunda çizgiyi aştığını düşündüğümüzde sesimizi yükseltmekten çekinmeyizdemişti.

 

Cumhuriyet