Ohal İnceleme Komisyonu ve özel yetkili Ankara İdare Mahkemesi kararları, adalete giden yol

29/08/2019 tarihi itibariyle Komisyona yapılan başvuru sayısı 126.200’dür. Komisyon tarafından verilen karar sayısı (84.300) dikkate alındığında, incelemesi devam eden başvuru sayısı 41.900’dür.

22 Aralık 2017 tarihinden itibaren karar verme sürecine başlamış olan Komisyon tarafından, 29/08/2019 tarihi itibariyle verilen karar sayısı (6.700 kabul, 77.600 ret olmak üzere) toplam 84.300’dür. Kabul kararlarından 28’i kapatılan (dernek, vakıf, televizyon kanalı) kuruluşların açılmasına ilişkindir.

Buna göre, Komisyonun karar vermeye başladığı tarihten itibaren 20 aylık süre içerisinde toplam başvuruların (2/3’ü) üçte ikisi hakkında karar verilmiş bulunmaktadır.[1]

Karara bağlanan dosyalarda kabul bir başka söylemle göreve iade yaklaşık %8.

Bilindiği gibi Komisyon kararlarına karşı, kararın tebliğinden itibaren altmış gün içinde Hâkimler ve Savcılar Kurulunca belirlenen Ankara idare mahkemeleri nezdinde ilgilinin en son görev yaptığı kurum veya kuruluş aleyhine iptal davası açılabilmektedir.

Komisyondan sonra özel yetkili Ankara İdare Mahkemelerine giden davalarla ilgili olarak, ret edilen veya kabul edilen, elimizde bir istatistik bulunmamaktadır ancak bu mahkemelerin verdiği örnek kararlar olduğu bilinmektedir.

Avukatlığa kabul ile ilgili karar

Ankara 23. İdare Mahkemesi, avukatlığın kamu görevi değil kamu hizmeti olduğuna hükmederek, KHK nedeniyle ruhsat ve staj başvurusu yapanlara yönelik ret kararını iptal etti.

Maden suyu içmek zararlı mı? İddialara yanıt geldi... Maden suyu içmek zararlı mı? İddialara yanıt geldi...

 

Ankara 23. İdare Mahkemesi, 689 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile meslekten ihraç edilen ve ardından yaptığı avukatlık başvurusu da reddedilen hakim adayının açtığı davada karar verdi.

Mahkemenin kararına göre avukatlık başvurusuna verilen ret kararı iptal edildi.

"Avukatlık kamu görevi değil kamu hizmeti"

Hakim adayı, KHK ile meslekten ihracından sonra Adıyaman Barosu'na baro levhasına yazılma başvurusu yaptı.

Baro, hakim adayının başvurusunu kabul etti ancak bir sonraki aşama olan Türkiye Barolar Birliği, başvurucuya ret cevabı verdi

SPK'daki kamu görevinden çıkarılan uzman ile ilgili karar

Kamu görevinden 667 sayılı KHK ile ihraç edilen vatandaşın açtığı davada İdare Mahkemesi sürpriz bir karara imza attı. 667 sayılı KHK'ya dayanarak terör örgütleriyle irtibatlı olduğu iddiasıyla SPK'daki kamu görevinden çıkarılan uzman İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

MAHKEME ARAŞTIRDI

İdare Mahkemesi, kamu görevine son verilen uzmanın, herhangi bir terör örgütü ile irtibatının bulunup bulunmadığını, savcılık, TMSF ve Emniyet'e sordu. Gelen yazılarda, ihraç edilen uzmanın terör örgütleriyle irtibatlı olduğuna ilişkin herhangi bir bilgi ve belge sunulmadığı gibi savcılık da, davacı hakkında "FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan hakkında herhangi bir soruşturma yürütülmediği bilgisini, İdare Mahkemesiyle paylaştı. İdare Mahkemesi de söz konusu uzmanın kamu görevinden çıkarma kararının hukuka uygun bulunmadığını karar verdi.

Sonuç olarak Ohal İnceleme Komisyonu ve özel yetkili Ankara İdare Mahkemeleri az da olsa olumlu kararlar vermesine karşı kamudan ihraç edilenlerin büyük bir bölümünün hak ve adalet arayışları sürmektedir.

Av. Rahmi Ofluoğlu

BİZ