MARDİN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mardin’de 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Parkı'nda katıldığı toplu açılış töreninden canlı yayınla Nusaybin’deki temel atma törenine bağlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Nusaybin Dicle Mahallesi'ndeki temel atma töreninde, terör örgütü PKK'nın bölgeye verdiği zararlara işaret ederek, "Rabbim bir daha o kötü günleri göstermesin. Kardeşliğimize göz koyanlara da fırsat vermesin. Sonuna kadar ağız tadıyla, huzurla evlerimizde, yuvalarımızda yaşamayı hepimize nasip etsin." dedi.

Nusaybin'de hayırlı bir hizmeti başlattıklarını da belirten Özhaseki, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yıkılan evlerimizin hepsini inşallah burada yeniden yapacağız. Değerli Cumhurbaşkanımız bize bundan birkaç ay demişti ki 'O bölgelerde bir huzuru sağlayın, sokakları eşkıyalardan temizleyin, elinde silahla insanları sokak aralarında gezip de vatandaşa zulum etmesinler. Bunu sonuna kadar sağlayın. Sonra yakılan, yıkılan mağdur olan ne kadar insan varsa, ev varsa yapın. İnsanların mağduriyetini giderin. Gönüllerini kazanın dualarını alın.' Şimdi işte o sıra geldi, o zaman geldi. Bugün burada 4 bin 600 bağımsız birimin temelini atıyoruz. İnşallah bunları sene sonuna kadar bitireceğiz. Yani 10 ay gibi bir sürede bütün evleri bitireceğiz. Vatandaşlarımıza tek tek teslim edeceğiz.”

Bakan Özhaseki, Silopi’de, Şırnak'ta, Cizre'de, İdil'de ve Yüksekova'da terörün verdiği hasarların onarılmasında batıdaki belediyelerin kardeşlik duygularıyla yer almak istediğini, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin Nusaybin'e 5 park yapacağını bildirdi.

Terörün zarar verdiği bölgelerin yeniden imarında 10 milyar liranın harcanacağını dile getiren Özhaseki, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kardeşlerimize helal olsun diye harcıyoruz. Ama şunu bilin ki bir yerlerde para birikmiş de yığınla duruyor biz de harcamak için yer arıyoruz. Hayır, böyle bir şey yok. Bin bir türlü sıkıntının içerisinde, Maliyenin 'Her gün nerde para bulurum açıklarımı nasıl kapatırım' diye uğraştığı bir dönemde ve Batı'nın özellikle ekonomik olarak boğma hareketini yapmak için uğraştığı, çırpındığı bir dönemde bu paraları çok zor bularak buralarda harcama yapıyoruz. Ama bizim inancımız odur ki önemli olan eğer bir yara var ise bunun sarılması, burada mağdur olmuş bir insan varsa onun mağduriyetinin giderilmesi ve buradaki kardeşlerimizin 'Allah sizden razı olsun' demesi. Bunun dışındaki hepsi boş."

"İnşallah yıl sonunda anahtar tesliminde de yine beraber oluruz"

Mardin’den Nusaybin’e canlı bağlantı sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Özhaseki, şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanım, sizin bizlere iki tane talimatınız vardı. Birincisi 'Terör yaşanan bölgelerde eşkiyaları temizleyin', ikincisi de 'Oradaki mağdur olmuş vatandaşlarımızın yarasını bir an önce sarın, mağduriyetleri giderin, yakılan yıkılan evleri yeniden yapın, o bölgedeki insalarımızın duasını alın.' Şimdi bugün o aşamadayız. Bugün 4 bin 600 bağımsız birimin burada temelini atıyoruz. Aynı zamanda tüm Nusaybin'in altyapısını yeniliyoruz. 250 kilometre su kanalını, 75 kilometre kanalizasyon hattını yapıyoruz. 110 kilometre bir yol ağı planladık, ona başlıyoruz.

Bir güzel hadise de terör yaşanan bölgeler için batıdaki birçok belediye başkanı arkadaşımız bizlere kardeş olmayı teklif etti. Nusaybin'i de Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz aldı. Burada tam 5 parka başlıyorlar. Şimdi onların da temelini atıyoruz. Toplamda inşallah tam 2 milyar liralık burada Nusaybinli hemşehrilerimiz için yatırım yapıyoruz. Evlerimizi yılın sonuna kadar bitireceğiz. Vatandaşlarımızdan kimin evi kaç metrekare olarak yıkılmışsa eski yeni demeden aynı metrekaresinde evleri teslim edeceğiz. Yıl sonunda bütün kardeşlerimiz evlerinde otururken, evlerinden ayrı kaldıkları süre içerisinde kaç ay geçmişse onların kira yardımında bulunuyoruz ve eşyalarının bedelini de karşılıyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nusaybinlilere seslenerek, "İnşallah yıl sonunda anahtar tesliminde de yine beraber oluruz" diyerek, butonlara basılması talimatını verdi.

Muhabir: Adnan Koçhan,Mehmet Arif Altunkaynak

Kaynak: AA