13. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı (IDEF'17) kapsamında Nurol BAE Systems Hava Sistemleri AŞ (BNA) ile Almanya'nın motor üreticilerinden MTU ile havacılık, savunma ve güvenlik alanlarında önde gelen Fransa menşeli firma SAFRAN tarafından kurulan AES arasında "Elektronik Motor Kontrol Sistemi Geliştirme Projesi" sözleşmesi imzalandı.

Buna göre, Nurol Bae Systems ortaklığı Almanya'ya motor kontrol sistemi geliştirecek. Verilen bilgiye göre AES, teknoloji seviyesi en üst seviyede olan ve motorun beyni olarak kabul edilen Motor Kontrol Sisteminin geliştirilmesi ve üretilmesine yönelik olarak, BNA'yı tercih etti.

Fuar çerçevesinde gerçekleştirilen törende AES CEO'su Bernard Jurczynski BNA ile iş birliği yapmaktan büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.

BNA Genel Müdürü Eray Gökalp şirket olarak, henüz girişimde bulunulmamış ve dışa bağımlılığı süren kritik teknolojileri Türkiye kabiliyetleri arasına katma amacıyla kurulduklarını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: "Küresel rekabet gücüne ulaşmış ve geliştirdiği ürünler ile ihracat yapabilen bir şirket olmayı hedeflemekteyiz.

Ortaklarımızdan Nurol Holding’in kanıtlanmış güçlü altyapısı, deneyimleri ve stratejik büyüme hedefleri ile, havacılık sistemleri alanında dünyada ilk üç sırada bulunan BAE Systems'in marka olmuş kimliği ve teknolojik gücünün birleşmesiyle ortaya çıkan BNA'nın öncelikli hedefi sektörde küresel bir oyuncu olarak yer almaktır.

Küresel oyuncu olabilmenin koşulu da sanayisi gelişmiş ülkelere teknolojik ürünler ihraç edebilmektir." BNA'nın, stratejik olarak katma değeri yüksek, yenilikçi ve rekabet açısından fark yaratabilen ürünler geliştirmeyi ve uçak tasarım programlarında mühendislik desteği vermeyi hedeflediğini belirten Gökalp, bu sürecin, yatırım yapılacak doğru teknolojilerin tespit edilmesi ve buna uygun sağlam bir mühendislik ve araştırma altyapısının kurulması ile başlayacağını söyledi.

Verilen bilgiye göre, BNA'nın hedeflediği öncelikli teknolojiler arasında "Uçuş Kontrol", "Motor Kontrol", "Yakıt ve Hidrolik Sistemleri"nin yanısıra Düşük Görünürlük, Eğitim, Simülasyon ve Sanal Gerçeklik konuları bulunuyor.

Kaynak: AA