Nükleer Karşıtı Platform ile meslek odaları ve İstanbul Barosu’nun destek verdiği yaklaşık 100 kişi, bugün saat 12.00 sıralarında Taksim Meydanı’nda toplandı. Gruptakiler ‘Nükleer sevdalısı mezar kazıcılarımıza dur diyelim" pankartı ile yürüyüşe geçti. İstiklal Caddesi’ndeki yürüyüş sırasında göstericiler, ‘Nükleer ölümdür, acıdır, insanlığın felaketidir’, ‘Nükleer? Hayır, teşekkürler’ yazılı dövizler taşıdı ve ‘Tüpçü başbakan istemiyoruz’, ‘Nükleer’e inat, yaşasın hayat’ diye slogan attı. Gruptakiler Japonya Başbakanı Naoto Kan’a yazılmış Türkçe, İngilizce ve Japonca, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yazılmış nükleer karşıtı mektubun büyütülmüş örneklerini de taşıdı.

Galatasaray Lisesi önünde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yazılan mektubu okuyan meslek odaları koordinasyonundan Ali Çerkezoğlu şunları söyledi:

"Japonya depremi sonrası nükleer santrallerde meydana gelen patlamalar felaketin boyutunu kat be kat artırırken, öngörülen tüm olumsuzlukları bir kez daha ortaya sermiştir. Ancak görünen odur ki, ne 1986 Çernobil patlaması, ne de bulunduğu bölge halkı ve tüm uygarlık için bir facia olacağı tahmin edilen Fukuşima nükleer reaktör yıkımı, başta siz sayın başbakan olmak üzere ülkemizi yönetenler açısından yeterince uyarıcı olmamıştır. Öncelikle size hatırlatmak isteriz ki tüp gaz patlaması, yaşandığı ev ya da işyeri için gerçek bir faciaya ve orada bulunan insanların ölümüne yol açabilen çok tehlikeli bir kazadır. Ancak yaşanmış örnekler, nükleer santral kaza ve sızıntıları için, binlerce insanın ölümüne, yüz binlercesinin de sakat kalmasına, gelecek nesillere devredilecek çok tehlikeli ve ölümcül bir genetik mirasa yol açarak, tüp gaz patlamaları ile kıyaslanmayacak bir yıkım tablosu ortaya çıkarıyor. Çevreyi daha az kirleten teknolojilerin benimsenerek, enerjinin etkin ve verimli kullanıldığı bir ülke ve dünya özlemi içinde olduğumuzu bilginize sunuyoruz."

Japonya Başbakanı Naoto Kan’a yazılan mektubu okuyan Veteriner Hekimleri Odası’ndan Murat Arslan da Japonya depreminde ölenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralananlara şifa diledi. Murat Arslan, "Atom bombasının dünyadaki tek mağdur halkı olan Japonlar’ın yöneticileri nasıl yaşadıklarından ders çıkartmadan nükleer santral kurulmasına ön ayak olduysalar, ülkemizin şimdiki yöneticileri de Çernobil kazasından, ya da etkileri hala belirlenmemiş olan Fukuşima nükleer santral sızıntısından ders almadığını görüyoruz. Çevreyi daha az kirleten teknolojilerin benimsenerek, enerjinin etkin ve verimli kullanıldığı bir dünya özlemini iletmek istiyoruz" dedi.

Göstericiler daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Japonya Başbakanı Naoto Kan’a birer mektup postalandı.