BRÜKSEL

NATO'nun sığınmacı kriziyle mücadeledeki göreviyle ilişik anlaşmaya son şekli verildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, icra ettiği kayıtlı açıklamada, NATO gemilerinin halihazırda Ege Denizi'nde bilim kaydetme ve takip yaptığını belirterek, 'Gemilerin faaliyetleri, bundan böyle iklim karasularına da yayılacak. Komutanlarımız, Yunanistan ve Türkiye ile benzeyen danışma ve eş güdüm içerisinde çalışkanlık gösterilecek alanları belirledi. Karasularındaki faaliyetlerimiz, rastgele dü müttefikle danışma ve eş güdüm içerisinde yürütülecek' ifadesini kullandı.

NATO'nun muhacir teknelerini durdurmayacağını yada arka göndermeyeceğini kaydeden Stoltenberg, 'ittifakın amacının Yunanistan ve Türkiye'nin yanı esna Avrupa Birliğine, krizi körükleyen insanoğlu kaçakçılığı ve zeval şebekeleriyle savaşım çabalarında iane etmek' bulunduğunu belirtti.

NATO Deniz Komutanlığının, operasyonel ve taktik ölçüde düzenlemelerde Avrupa hudut ajansı Frontex'le uygun kaldığını da kaydeden Stoltenberg, Frontex, Yunanistan ve Türkiye'nin asıl zamanlı adına harekete geçebilmelerini gelmek gibi NATO ve Frontex ortada bilim paylaşımı yapılacağını anlatım etti.

Anlaşmanın NATO ve AB'nin eş sorunlara hakkında beraberce çalışmasına değgin birlik müşterek sağlam oluşturduğunu vurgulayan Stoltenberg, 'Böyle çelimsiz müşterek müddet içerisinde bu düzenlemelere son yöntemini verebilmemizden sevinme duyuyorum' ifadesini kullandı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Komiseri Dimitris Avramopoulos da eş açıklamalarında anlaşmaya son şeklinin verilmesinden sevinme duyduklarını anlatım ettiler.

Anlaşmanın, erte yapılacak bulunan mülteci krizinin ele alınacağı AB-Türkiye Zirvesi evveliyat şekillendirilmesi uyanıklık çekti. Başbakan Ahmet Davutoğlu, şahika sonrası NATO Genel Sekreteri ile müşterek araya gelecek.

NATO'nun Ege Denizi'nde görev almasına 10-11 Şubat tarihlerinde meydana getirilen NATO Savunma Bakanları toplantısında değişmeyen verilmişti. Karardan 48 vakit sonradan NATO Daimi Deniz Görev Grubu 2, Ege Denizi'ne gönderilerek his ve lahana görevine başlamıştı.

Muhabir: Hasan Esen



Kaynak: AA