KAYSERİ - Sercan Küçükşahin

Çocuk yaşta nakkaş olan ağabeyinin yanında mesleğe başlayan Önder Narin, şimdilerde bir bölümü yurt dışında olmak üzere çok sayıda caminin süslemesini yapıyor.

Geleneksel Türk sanatları arasında 9'uncu yüzyıldan beri var olduğu bilinen nakkaşlık sanatının modern temsilcisi Önder Narin, çeşitli ülkelerdeki tarihi yapılar, saraylar, camiler ve turistik mekanlara süslemeler yaparak, Türk-İslam kültürünü gelecek nesillere taşıyor.

Narin, dikkat ve sabır gerektiren sanatını, şimdilerde İstanbul'un yeni simgelerinden olan Çamlıca Camisi'nde icra ediyor.

Çamlıca Camisi projesi

Çamlıca Camisi projesinde yer almanın gururunu yaşadığını ifade eden Narin, "Bu projede bulunduğum için kendim ve ekibim adına çok mutluyum. 27 yıllık sanat hayatımda bu tür projeleri gerçekleştirebilmek için çalıştım." dedi.

Sanatını nasıl icra ettiği hakkında bilgi de veren Önder Narin, "Öncelikle tasarım yapılır. Kubbeye ne yapılacak, aslan göğüse ne çizilecek, kemerler hangi renk olacak... Çizim ve tasarım aşamasında her şey dikkatli düşünülmeli. İşlemede kullanacağımız boyaların renkleri, halıyla uyumlu olmalı. Kesinlikle hazır renk boya kullanmayız. Yani 'nalburdan al boyayı duvara sür' işi olmaz. Karışımlarla yeni renkler ortaya çıkarırız." diye konuştu.

Narin son dönemlerde kalifiye eleman yetişmediğini de vurgulayarak, "Şimdi insanlar ne kadar para kazanacaklarını düşünüyorlar. Böyle olunca da sanat aradan çıkıyor." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA