İstanbul Özel Yetkili Başsavcıvekilliği’nce yürütülen İnternet Andıcı soruşturmasında tutuklanan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’a savcılık sorgusunda internete düşen ses kaydında Ankara hâkimi Kadir Kayan’ın “Kozmik Oda”ya girişiyle ilgili, “Girebilirler mi oraya? Nah girerler” sözlerinin sorulduğu ortaya çıktı. Başbuğ, “Personel üzerinde moral etkisi de oldu” dedi.

Edinilen bilgilere göre, İnternet Andıcı soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Savcı Cihan Kansız, Başbuğ’a sorgusunda, Ankara Seferberlik Kurulu Başkanlığı’nda yapılan aramayla ilgili ses kaydında geçen, “Efendim işte bu Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’na gelecekler, arayacaklar. Yani ne yapacaksınız? Bir aratmayacaksınız! Aratmazsanız ne olacak arayabilirler mi? Girdim. Giremezsiniz desen ne yapacaklar? Girebilirler mi oraya? Nah girerler” sözlerini sordu.

Personelle özel görüşmeydi

Soru üzerine Başbuğ, şunları söyledi: “Bu ses kaydındaki konuşmanın içeriğini tam olarak hatırlamıyorum. Ancak bu mealde bir sözü yurtdışında, Belçika’da bulunduğum sırada personelle yaptığım toplantıda sarf ettim. Amacım personeli bilgilendirmekti. Ayrıca Ankara Seferberlik Tetkik Kurulu’nun Kozmik odasında araştırılma yapılması, gerek kamuoyunda gerekse TSK içerisinde çok büyük tartışma açtı. Personel üzerinde moral etkisi de oldu. Neticede oraya mahkeme kararıyla girildi. Süresini tam olarak hatırlamamakla birlikte iki ay gibi bir sürede odada araştırma yapıldı. Hatta biz o dönemde yaptığımız açıklamada bunun yasal bir süreç olduğunu söyledik. Normal hukukî süreç içerisinde bu aramalar yapıldı. Kozmik odanın aranmasında benim herhangi bir çekincem yoktur. Bu konuşma personelle özel yapmış olduğum konuşmadır. ”

Moralleri güçlendirmek için söyledim

Başbuğ’a, Trabzon’da Oruç Reis Fırkateyni’nde düzenlenen basın toplantısında “Son zamanlarda ifade ettiğimiz çeşitli vesilelerle TSK’ya karşı yürütülmekte olan psikolojik harekâta, asimetrik psikolojik harekâta değinmek istiyorum. Bu konuya özellikle bugün üzerinde beraber olduğumuz Oruç Reis Fırkateyni’nde değinmemin özel bir anlamı vardır” açıklaması da soruldu. Başbuğ, “Deniz Kuvvetleri personeli ile ilgili çok iddialar vardı. Onların morallerini etkileyecek iddialar da vardı. Bir komutan olarak onların moralini güçlendirme amacıyla böyle bir konuşma yaptım” dedi.