Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak

Buna göre, hükmedilen nafakaların sadece yüzde 20,7’si ödenirken, en az yüzde 50,7’si hiç ödenmedi. Araştırmalarda nafakayla ilgili öne çıkan veriler şöyle sıralandı:

♦ Nafaka tutarları, nafakayı ödeyecek tarafın mali gücü oranında belirleniyor. Yani kişiye mali durumunu derinden etkileyen ve ödemesinin mümkün olmadığı bir nafaka yükümlülüğü getirilmiyor.

♦ Hükmedilen yoksulluk nafakalarının ortalaması ise sadece 370 lira.

♦ Erkekler gelirlerini asgari ücretten göstermek ve mal varlıklarını başkasının üzerine geçirmek gibi yöntemlerle nafaka tutarlarını en aza indiriyor. Büyük bir çoğunluğu da hükmedilen nafakayı ödemiyor.

***

Dosyalarda şiddet var

Açıklamada, “Nafaka hakkıyla ilgili mevcut değişiklik talepleri, kadınların iyice yoksullaşarak boşanmayı talep edemez hale gelmelerini hedefliyor. Kadınların nafaka hakkına dokunmayın” denilerek diğer veriler şöyle sıralandı:

♦ Her 4 kişiden 3’ü eşlerin anlaşamaması durumunda boşanmayı normal karşılıyor ve maddi imkânı olmayan kadına, nafaka ödenmesini destekliyor.

♦ Her 10 kişiden 7’si boşanma sonrasında hem iştirak hem yoksulluk nafakası verilmesini destekliyor.

♦ Hükmedilen nafakaların sadece yüzde 20,7’si ödenirken, en az yüzde 50,7’sinin hiç ödenmediği görülüyor.

♦ Araştırmalar boşanma ve nafaka davaları ile şiddet arasında önemli bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor. Dosyaların yüzde 82,9’unda kadına yönelik şiddet iddiası var.

https://www.birgun.net/