MUSUL - İdris Okuducu

Irak'ın Musul merkezinde terör örgütü DEAŞ ve güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalardan dolayı evlerini terk eden siviller, kentin tamamen geri alınmasına rağmen evlerine dönemeyeceklerini belirtiyor.

Musul kent merkezinin batı yakasında 19 Şubat tarihinde başlayan şiddetli çatışmalardan dolayı yaklaşık 650 binden fazla sivil, evlerini terk edip güvenli bölgelerde kurulan çadır kamplarına sığındı.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi'nin 6 aylık operasyonun bittiğini ve DEAŞ'a karşı zaferin elde edildiğini duyurmasından sonra, gözler evlerinden uzakta yaşayan sivillere çevrildi.

Musul'un güney ve doğu bölgelerindeki çeşitli kamplarda ikamet eden batı yakası sakinleri, DEAŞ'ın saldırısı, yoğun çatışmalar ve savaş uçaklarının hava saldırısı sonucu yerle bir edilen evlerine dönmelerinin mümkün olmadığını söylüyorlar.

Musul'un doğusundaki Hazır Çadır Kampı Sorumlusu Rızgar Ubeyd, "Musul'da çatışmalar bitince, sığınmacıların kampları boşaltıp evlerine döneceğini düşünmüştük. Ancak öyle olmadı. Sığınmacılar kampta kalmayı tercih ediyor." dedi.

Eve dönüşün yaşanmamasının önünde iki engelin olduğunu dile getiren Ubeyd, "Birinci sebep, dönecekleri bir evleri yok. Evleri çatışmalardan dolayı tamamen yerle bir edilmiş. İkincisi ise henüz güvenlik ve istikrar sağlanmış değil. Evet operasyon bitti ancak halen yer yer çatışmalar devam ediyor." diye konuştu.

"Kampı hapishaneye benzetiyorum"

Batı yakasının Zencili Mahallesi'nden yaklaşık iki ay önce ayrılıp, biri engelli iki çocuğuyla Hazır Kampı'nda yaşayan Nuriye Yusuf, hava saldırısı sonucu eşini ve bir çocuğunu kaybetmiş.

Kampta kalan anne Yusuf, "Evet Musul'un batı yakası geri alındı ancak dönmek istemiyorum çünkü orada başımı sokacak bir yerim ve bana bakacak kimse yok. Maaş veya bir gelir kaynağım söz konusu değil." diyen Yusuf, "Dönmem halinde yardıma muhtaç çocuklarıma bakamayacağım. Musul'da DEAŞ kalmadı ancak ne elektrik ne de su var." siteminde bulundu.

Eski Musul'dan Hazır Kampı'na gelen bir başka sığınmacı Samir Ahmed, "Kamp dışına çıkma imkanımız yok. İş veya bir gelir elde edemiyoruz. Elektrik ve su sıkıntısı söz konusu. Kavurucu sıcakta soğuk su içmek için kullanılan buz kalıplarını bile alabilecek paramız yok. Kampı hapishaneye benzetiyorum." dedi.

Evinin sağlam olmasına rağmen kampta kalmayı tercih ettiğini söyleyen bir başka Eski Musul sakini Mufena Casım, şunları kaydetti:

"Elbette evlerimize dönmek istiyoruz ancak ne elektrik ne de su var. İki aydır bu kamptayız, ne gıda veren var ne de bir yardım sunan. Hiç kimse bize sahip çıkmıyor. Musul yıkıldı. Yeniden inşa edilmesi ve hizmetin sunulması lazım."

Kaynak: AA