İZMİR - Eşber Ayaydın

İzmir Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (İSTOK) Dönem Sözcüsü Cüneyt Dayhan, Suriye Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali ve Suriyeli sığınmacılar, son günlerde yaşanan gerginlikler üzerine sağduyu çağrısı yaptı.

İSTOK Sözcüsü Dayhan AA muhabirine yaptığı açıklamada, platform olarak dünyanın her yerindeki Müslümanların sorunlarıyla dertlendiklerini, onlara yardım etmek amacıyla çalışmalarını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bu kapsamda ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyelilere ensar olarak kucak açtıklarını dile getiren Dayhan, son dönemde Suriyeliler üzerinden yapılan olumsuz haberlere karşı olduklarını ifade etti.

Dayhan, münferit olayların Suriyelileri rencide edeceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bizler bu kardeşlerimize kucak açarak münferit olayların önüne geçmek istiyoruz. Ne yazık ki bu tür haberler ülkemizin iç siyasetine alet edilmekte, sağlamış olduğumuz refahı baltalayacak haberler ortaya çıkmaktadır. Bizler resmi rakamlardan şunları anlıyoruz ki 2014 yılından 2017 yılına gelinceye kadar her ne kadar nüfusu çok artmış olsa da Suriyeli kardeşlerimizin suça karışma oranlarında yüzde 5 oranında azalma olduğunu biliyoruz fakat bu suça karışma oranının da özellikle kendi aralarında şahsi uyuşmazlıktan olduğunu biliyoruz. Münferit olayların tüm Müslüman Suriyeli kardeşlerimize atfedilmesine karşıyız."

"Misafirperver Türk halkına çok teşekkür ederiz"

Merkezi İzmir'de bulunan Suriye Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali ise son dönemde gerginliğe neden olayların abartılarak aktarıldığını ve büyütüldüğünü belirterek, "Türkler içerisinde de gerginlik oluyor, trafik kazası oluyor bizim toplumumuz içerisinde de oluyor. Bizim Suriyelilerin hatasını çabuk ve fazlalaştırarak gösteriyorlar. Yabancının hatasını büyük gösteriyorlar. Biz bu gerginliklerin büyütülerek kullanılmasını istemiyoruz." dedi.

Türk halkının kendilerine nasıl kucak açtığını tüm dünyanın gördüğünü aktaran Salih Ali, "Türk halkının bizi nasıl kucakladığını gördük, bu dönemde Suriyeliler üzerinden gerginlik oluşturarak siyaset yapmak isteyenlere biz fırsat vermeyeceğiz, Suriye halkı buna müsaade etmeyecek. Misafirperver Türk halkına çok teşekkür ederiz. Biz kardeşiz aynı kültürdeniz, aynı inançtayız." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA