ANKARA

Amerikalı üst düzey bir yetkili, Afrin'deki terör unsurlarına yönelik Zeytin Dalı Harekatı'nın Münbiç'e doğru ilerlemesinden bölgedeki ABD güçlerinin güvenliği nedeniyle endişe duyduklarını, bu endişenin Ankara'ya iletildiğini belirtti.

Zeytin Dalı Harekatı başladı Zeytin Dalı Harekatı'nda ikinci günZeytin Dalı Harekatı'nda üçüncü günZeytin Dalı Harekatı'nda dördüncü günZeytin Dalı Harekatı'nda beşinci günCumhurbaşkanı Erdoğan, Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin bilgi aldıErdoğan ile Trump telefonda görüştü

Bir grup gazeteciye konuşan ve adının gizli tutulmasını isteyen üst düzey Amerikalı yetkili, başta Suriye olmak üzere birçok konudaki soruları yanıtladı.

Amerikalı yetkili, Türkiye'nin Afrin'deki harekatın doğudaki Münbiç'e doğru devam etmesi ihtimalinden endişeli olduklarını kaydetti. Yetkili, bu endişenin Ankara'da salı günü iki ülke heyetleri arasında yapılan görüşmelerde Türk tarafına iletildiğini söyledi.

Üst düzey yetkili, öncelikli endişelerinin bölgede bulunan Amerikan güçlerinin güvenliği olduğunu ifade etti.

Yetkili, "Münbiç civarında Amerikan güçleri var. Sahadaki güçlerin güvenliği bizim bir numaralı endişemiz. Bu endişe Türkiye'ye iletildi." dedi.

Amerikalı yetkili, ABD yönetiminin, daha önce yaptığı "YPG güçleri Fırat’ın doğusuna gidecek" taahhüdünü yerine getirmediği hatırlatılarak Münbiç'i Münbiç halkının idare etmesi gerektiğine yönelik açıklamalara karşın YPG/PKK'nın buradan çıkmamasının tutarsızlık olup olmadığı sorusu üzerine, "Münbiç’in geleceği nasıl şekillenecek bunu bilemem ama Münbiç’i kontrol eden Münbiç halkı olmalı. Türk yetkililer, YPG’yi Fırat’ın doğusunda görmek istediklerini bize söylediler. Bu da Washington’a iletildi." ifadesini kullandı.

"Silahları geri toplamaya niyetliyiz"

Yetkili, ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki bazı gruplara verdiği silahları geri toplama konusunda Türkiye'ye verdiği taahhüdü yerine getirme niyetinde olduğunu belirtti.

Türkiye'nin terör örgütü olarak gördüğü YPG'ye ABD'nin silah yardımı yaptığı ve bunları toplama sözü verdiği hatırlatılan yetkili, "Bu taahhüdümüzü yerine getirmeye niyetli olduğumuzu Türk tarafına söyledik." dedi.

Yetkili, silahların toplanması için bir süre veremeyeceğini, verilen silahlar hakkında Türkiye'ye aylık olarak güncellenmiş bir liste gönderdiklerini dile getirdi.

"Hala silah vermeye devam ediyor musunuz?" sorusu yöneltilen yetkili, buna ABD Savunma Bakanlığı'nın cevap verebileceğini, bu zamana kadar yapılan sevkiyatların büyük çoğunluğunun ABD askerlerine gittiğini ve bunların çoğunun da gıda, mühimmat, yaşam malzemesi ve diğer malzemelerden oluştuğunu savundu.

"Yanlış aktaranlar askerlerdi"

Türkiye'nin tepkisine neden olan "YPG/PKK'lılara eğitim verilmesi" konusuna değinen üst düzey yetkili, "Suriye sınır gücü" adlı bir oluşum bulunmadığını, "bunun yanlış karakterize edildiğini" savundu.

Bir sınır gücü oluşturma planı bulunmadığını iddia eden Amerikalı yetkili, "DEAŞ üyelerinin komşu ülkelere kaçmasını engellemek için Suriye Demokratik Güçleri (PYD/PKK) ile çalışmaya devam ediyoruz." ifadesini kullandı.

"Suriye sınır gücü" yerine doğru tanımlamanın ne olacağını sorusu üzerine yetkili, bu sorunun ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) sorulması gerektiğini belirterek "Yanlış aktaranlar onlardı." dedi.

Üst düzey ziyaret ihtimali

Amerikalı yetkili, Türkiye ile ABD arasında yakın gelecekte bakan seviyesinde ya da başka üst düzey ziyaret ihtimali üzerinde tarafların konuştuğunu bildirdi.

Yetkili, "Yakında bir şeyler olabilir." diye konuştu.

İncirlik ve Kürecik'in durumu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Amerikalı mevkidaşı Rex Tillerson arasında Paris'te önceki gün yapılan görüşmede İncirlik Üssü ve Kürecik Radar Üssü'nün gündeme geldiğine yönelik haberler hatırlatılan yetkili, Ankara'da yapılan toplantılarda bunun gündeme gelmediğini söyledi.

ABD'nin "Suriye'nin kuzeyi" için planı

Amerikalı üst düzey yetkili, ülkesinin Suriye’nin kuzeyi için gelecek planı hakkında konuşurken de "burada özerk bölge ya da ayrı devlet" gibi bir arayış içinde olmadıklarını söyledi.

Suriye'nin geleceğine Suriye halkının karar vermesi gerektiğini ifade eden yetkili, "Ancak yerel halkın yerel meselelerde söz hakkı olmalı. Esed sonrası Suriye’de Şam ile diğer bölgeler arasında bir bağın yeniden oluşturulması gerekli. Bunun nasıl olacağı BM görüşmelerinde ele alınıyor." dedi.

Yetkili, "Suriye sorunu Esed ailesi iktidardayken çözülemez." diye konuştu.

İki ülke heyetleri temasta

ABD Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı yetkilileri ile askeri yetkililerden oluşan bir heyet, salı günü Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığında görüşmeler yapmıştı.

ABD tarafının verdiği bilgiye göre, Dışişleri Bakanlığındaki görüşmelerde Türkiye’de tutuklu bulunan ABD misyonu çalışanları ve vatandaşları, ABD’de tutuklu Türkler ve iade konuları konuşuldu.

Genelkurmay Başkanlığındaki görüşmelerde ise askeri konular, güvenlik, PKK ile mücadele, Suriye ve Irak’taki gelişmeler gibi konular ele alındı.

Muhabir: Tuğrul Çam

Kaynak: AA