Ankara- Ankara Cumhuriyet Savcıları Nadi Türkaslan, Aldulvahap Yaren ve Mehmet Tamöz tarafından yürütülen soruşturmada Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) sanık Zekeriya Karaman'ın avukatı Hakan Yıldız'ın şikayet dilekçesi vermesi üzerine müfettiş görevlendirildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "yıpratıldıkları" gerekçesiyle görevden alınan savcıları incelemekle görevlendirilen müfettişlerin üzerinde kısıtlılık kararı olan dosyayı mahkeme kararı olmadan savcılardan istedikleri öğrenildi.

Deniz Feneri e.V davasının tutuklu şüphelilerinden RTÜK eski Başkanı Aykut Zahid Akman ile Kanal 7 televizyonunun hissedarlarından Zekeriya Karaman'ın avukatı Hakan Yıldız, soruşturmayı yürüten 3 savcı hakkında "usulsüzlük yaptıkları" iddiasıyla HSYK'ye 27 Temmuz günü şikayet dilekçesi sundu. 3 Ağustos tarihinde inceleme için görevlendirilen savcılar 4 Ağustos tarihinde Ankara Adliyesi'ne gelerek çalışmalarına başladı.

Önce sözlü ardından yazılı istendi

Avukatın şikayet dilekçesinde Deniz Feneri e.V soruşturmasını yürüten savcılar Türkaslan, Tamöz ve Yaren'e yönelik 6 ayrı iddiada bulunuldu. Şikâyet dilekçesinde soruşturma savcılarına yönelik en önemli şikayeti "bir mahkeme kararının tahrif edilmesi" oluşturdu. Ancak söz konusu mahkeme kararı 2009 yılına ait. Avukatın yaklaşık 2 yıl boyunca savcılar hakkında bir şikayette bulunmayıp tutuklamalar gerçekleştikten sonra HSYK'ya başvurması dikkat çekerken, görevlendirilen müfettişlerin de 3 savcıdan üzerinde kısıtlama kararı bulunan dosyayı mahkeme kararı bulunmadan önce sözlü istedikleri öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, savcıların sözlü istemle dosyayı veremeyeceklerini belirtmelerinin ardından müfettişler, yazılı olarak soruşturma dosyalarını istediler. Bunun üzerine savcılar da dosyaları müfettişlere teslim etti. Müfettişlerin kısıtlama kararı bulunan bir dosyada inceleme yapmak için önce mahkemeye başvurmaları ve kısıtlılık kararının kaldırılması gerektiği belirtildi. Bu nedenle savcılara yönelik yürütülen soruşturmada hukukun çiğnendiği ifade edildi.

Tüm dosya istendi

HSYK tarafından savcıları soruşturmakla görevlendirilen müfettişlerin sadece Avukat Yıldız'ın şikayete konu olan belgeleri değil, tüm dosyaları istedikleri öğrenildi. Müfettişlerin 15 günlük bir incelemenin ardından savcılardan olayla ilgili savunma istedikleri ve bunun içinde 7 günlük süre verdiği kaydedildi. Savcıların iş yoğunluğu ve davayla ilgili inceleme ve ifade alma işlemleri devam ettiği için ek süre taleplerinin ise müfettişler tarafından geri çevrildiği ifade edildi. Savcılar, müfettişlerin savunma için verdiği sürenin son gününde mesai saati bitmeden Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevden alındılar. Savcıların savunmalarını görevden alındıktan bir saat sonra tamamladıkları kaydedildi.


Cumhuriyet

8 Eylül 2011