Mısır’da devrim, muhaliflerin ‘Gazap Günü’ ilan ettiği 25 Ocak’ta başkent Kahire’nin Tahrir Meydanı’nda başlayan ve tam 18 gün süren isyan, 11 Şubat’ta Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in devrilmesi ile son buldu. Eski Mısır lideri Hüsnü Mübarek, 30 yıllık iktidar döneminde mahkemelerde sanıkları küçük düşürmek için kullandığı kafese dün kendisi girdi. Şarm el Şeyh’ten jet uçakları eşliğinde Kahire’ye getirilen Mübarek, sedye üzerinde verdiği ilk ifadesinde 850’den fazla protestocunun öldürülmesi ve milyonlarca dolarlık yolsuzluk suçlamalarını reddetti.

Muhalif lider kafeste Arap Baharı’nın Mübarek’ten 28 gün önce devirdiği eski Tunus diktatörü Zeynel Abidin Bin Ali ise, halen sığındığı Suudi Arabistan’da yaşıyor. Tunus hükümeti, gıyabında yargılanan devrik liderin iadesini istiyor. Sanıkların demir kafese konulması, 2005’teki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Mübarek’e meydan okuyan Gad (Yarın) Partisi lideri Ayman Nur ‘evrakta sahtecilik’ suçlamasıyla tutuklanınca, dünya kamuoyundan tepki topladı. Savunmasında, “Beni kafese koymanın bedeli, Cumhurbaşkanlığı seçimindeki başarım olacaktır” diye konuşan Nur’un oy oranının yüzde 7’de kaldığı açıklandı. Hapse atılan Nur, 2009’da sağlık sorunları nedeniyle serbest bırakıldı. Liberal siyasetçinin önümüzdeki aylarda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlandığı günlerde, kaderin bir cilvesi olarak Mübarek’in kafes arkasında yargılanmasına devam edilecek.

İçeride sedye dışarıda darağacı Mısır’da halk hareketiyle devrilen eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve oğulları Ala ve Cemal dün ilk defa hâkim karşısına çıkarıldı. İstifa ettiği 11 Şubat’tan beri gözetim altında tutulduğu Şarm el Şeyh’te kalp krizi geçiren ve kanser olduğu söylenen Mübarek’i başkent Kahire’ye taşıyan ambulans uçağa 3 savaş jeti eşlik etti. Eskiden kendi adını taşıyan polis akademisine askeri helikopterle getirilen Mübarek, burada kurulan mahkeme salonunda sedyede yattı. Mübarekler ve davalarının birleştirildiği 6 polis yetkilisi beyaz tutuklu kıyafeti giyerken, daha önce bir davadan hapis cezasına çarptırılan eski İçişleri Bakanı Habib el Adli, lacivert mahkûm elbisesiyle getirildi.

‘2004’te öldü’ iddiası Demir bir kafes içine konulan sanıkların avukatları duruşmanın başlangıcında söz alarak, savunmalarını hazırlamak için süre istedi. Avukatlar ayrıca, Mübarek’in eski istihbarat şefi Ömer Süleyman’ın ve 20 yıl boyunca Savunma Bakanlığı yaptıktan sonra, Mübarek’ten yönetimi devralan Yüksek Askeri Konsey’in başına geçen Mareşal Hüseyin Tantavi’nin tanık olarak dinlenmesini istedi. Protestolarda hayatını kaybeden 32 kişiyi temsil eden bir avukat ise, ölen ve yaralananlar için maddi tazminat talep edip, eski Başbakan Ahmed Nazif gibi isimlerin de sanık sandalyesine oturtulmasını istedi. Bir mağdur avukatının, ‘Mübarek’in aslında 2004’te öldüğünü ve yargılanan kişinin onun yerine geçtiğini’ iddia etmesi ise salonda şaşkınlık yarattı.

Daha sonra savcı Mustafa Süleyman, salondaki 10 sanığa ve gıyabında yargılanan işadamı Hüseyin Selim’e yöneltilen ‘tasarlayarak cinayet’ ve ‘yolsuzluk’ suçlamalarını okudu. Savcı, özellikle 25-31 Ocak günlerinde 800’den fazla kişinin öldüğü olayların üzerinde durdu. Mikrofon uzatılan Mübarek’in, “Tüm suçlamaları tamamen reddediyorum” karşılığı üzerine diğer sanıklar da onu izledi.

Geçen hafta ‘hızlı bir yargılama’ sözü veren hâkim Ahmed Rıfat, kısa bir ara verdikten sonra, avukatlara soruşturma belgelerinin verilmesi için Mübareklerin yargılanmasını 15 Ağustos’a erteledi. El Adli ve polislerin yargılanmasına ise bugün devam edilecek. Mübarek, 15 Ağustos’a kadar polis akademisi içindeki hastanede doktor kontrolünde kalacak.

İsrail ‘Bize gel’ demiş İsrail’de Binyamin Netanyahu koalisyonunun eski bakanlarından, İşçi Partili Binyamin Ben Eliezer, İsrail’e sığınmasını önerdiği Mübarek’in bunu kabul etmediğini açıkladı. İsrail ordu radyosuna konuşan Ben Eliezer, protestoların yoğun olduğu sırada Şarm el Şeyh’te buluştuğu devrik liderin, İsrail’in sınır kenti Eylat’a geçerek tedavi olması için yaptığı öneriyi geri çevirdiğini anlattı. “O bir vatansever” diyen İsrailli bakan, tekliften İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun haberdar olduğunu ifade etti.

‘Bu köpek ölmesin, hasta olarak yatıp aşağılansın’ Ülkeyi 30 yıl boyunca demir yumrukla yöneten Hüsnü Mübarek’i demir kafeste gören Mısırlılar, duygularını şöyle dile getirdi:
Ahmed Emir (Kahire’de su şirketi çalışanı): Devlet Başkanı’nın yargılandığını gördüğüme inanamıyorum. Bunu hiç hayal etmedim. Çok mutluyum, yarının daha iyi olacağını hissediyorum. Gelecek devlet başkanı, halkına karşı durursa başına ne geleceğini bilecek.
Ebu Ali (Şarm el Şeyh’te kahve dükkânı sahibi): Ne o, ne de El Adli pişman gözüküyor. Mübarek bir şov izlermiş gibi neşeli.
Muhammed Neguyb (Şarm el Şeyh’te işsiz): Neden sedyede? Engelli mi? İnsanların duygularıyla oynuyorlar ki ‘yaşlı bir adam’ diye ağlamaya başlayalım. Başlangıç kötü değil ve ciddi görünüyor ama sonuna kadar adilce ve ciddi gideceğini söylemek için erken.
Ölen gösterici Muhammed Süleyman’ın annesi: Bu köpeği ve oğullarını kafeste görünce zafer kazanmış gibi hissediyorum. Onun ölmesini istemiyorum, hasta olarak yatmasını ve aşağılanmasını istiyorum.
Halid Hasan (Kahire’de tesisatçı): Çok üzgünüm. Devlet Başkanımı böyle yatarken görmeyi hiç hayal etmedim. Her şey bir yana, o yaşlı bir adam, merhamet görmeli. Ama oğulları umrumda değil, onlara ne yaparlarsa yapsınlar.
Adını vermeyen bir subay: Silahlı kuvvetler halka adalet sağlamaya kararlı. Bu adım, yolsuzluğun olmadığı daha iyi bir sistem kurmak için orduyu ve halkı birleştiriyor.
Ahmed Hasan (Şarm el Şeyh’te otobüs şoförü): Mısır’ı devlet başkanından ve liderlerden eylemleri nedeniyle hesap sormakta öncü olarak görmekten gurur duyuyorum. Bu oluşan gerçek demokrasi. Hızlı, adil ve kesin bir yargılama ve hüküm için bastırmalıyız.
Ali Abdullah (Şarm el Şeyh’te bakkal sahibi): En başta devrime karşıydım. Ama şimdi devrimi ve Mısır gençliğini selamlıyorum