Montrö Sözleşmesi ile ilgili kamuoyuna açıklama yaptıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan 104 emekli amiral bugün hakim karşısındaydı.

Ankara 20’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada tüm sanıklar beraat etti.

YARGILAMANIN, DAVANIN OLMAMASI GEREKİRDİ

Davanın avukatı Hüseyin Ersöz, kararı SÖZCÜ’ye değerlendirdi:

“Yargılamanın esasen hiç olmaması gerekirdi. Çünkü tamamen barışçıl, durdukları yer ve hassasiyet duydukları bir konuda, emekli büyükelçilerin yaptıkları gibi düşüncelerini ifade etmek hiçbir şekilde suç olarak nitelendirilemez. Aksine böyle bir dava, ifade hürriyetinin ihlalini oluşturur. Özgürce düşünce açıklamaya dair de bir engel oluşturur.

Vali Aygöl müjdeyi verdi!  Yenipazar’a yeni bir gölet daha Vali Aygöl müjdeyi verdi!  Yenipazar’a yeni bir gölet daha

Ne yazık ki en başından itibaren bu açıklama siyasetin malzemesi haline getirildi. İfade ve düşünce hürriyeti mahiyetinde görülecek bu açıklama sonucu açılan davayla toplum üzerinde baskı oluşturulmaya çalışıldı.”

AÇIKLAMANIN SUÇ OLMADIĞI TESCİLLENMİŞ OLDU

Ersöz şöyle devam etti: “Savcının mütaalasında da yapılan değerlendirmeler, bunun başka bir yansımasıydı. Geldiğimiz aşama itibariyle mahkeme tarafından verilen beraat kararı doğrudan ifade özgürlüğünü tescillemiş oldu. Bu açıklamanın suç olmadığını tescil etmiş oldu.

Cumhurbaşkanlığı vekili ve savcı tarafından istinafa götürülme ihtimali de söz konusu. Böyle bir durumda bir kez de istinaf tarafından değerlendirilecek ve karar verilecek.”

NE OLMUŞTU?

2021 yılının Nisan ayında 103 emekli amiral ile bir emekli tuğgeneral, cüppe ve sarıklı fotoğrafları sosyal medyada yayımlanan Tuğamiral Mehmet Sarı ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin tartışmaya açılmasıyla ilgili bir bildiri yayımladı.

Bu bildiri sonrası amiraller hakkında dava açılmıştı. Savcı 91 sanık için beraat, 12 sanık için mahkumiyet ve rütbelerinin sökülmesini istemişti.Savcı, 11 amiral ile bir tuğgeneralin “geçmişteki darbe ve muhtıralardan ilham aldıkları, metnin Türk Milleti diye başlamasının maksatlı olduğu, geçmişteki emir komuta zinciri etkisinin kullanılmak istendiği”ni öne sürmüştü.

https://www.sozcu.com.tr/