TBMM Adalet Komisyonu'nda, MİT Kanunu'nun 26. maddesinde değişiklik öngören yasa teklifinin geneli üzerindeki görüşmeler sona erdi. AK Parti'nin, teklifin geneli üzerindeki görüşmelerle ilgili yeterlilik önergesi vererek, maddelere geçilmesini istemesine muhalefet milletvekilleri tepki gösterdi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, milletvekillerinin eleştirileri üzerine, bir televizyon kanalında yaptığı açıklamanın yanlış aktarıldığını ifade etti.

Terör örgütlerine istihbarat amacıyla sızarken suç işlemeden sızma imkanı olmadığına işaret eden Bozdağ, ''Ancak askerimize, polisimize kurşun sıkılması, canlı bomba olunması, terör eylemlerine katılması söz konusu değildir. Böyle bir şey yok zaten. Düşünülemez'' dedi.

Söylediğinin arkasında olduğunu belirten Bozdağ, şunları kaydetti:

''Sadece istihbarat örgütlerinin içerisine sızmak için bir kişi gittiği zaman 'ben sizin aranıza geldim' nasıl diyecek? 'Sizden olmak istiyorum' demeyecek mi? Demeden karşı örgüte nasıl sızacak? Dediği zaman ceza kanununda karşılığı var. Silahlı terör örgütüne üye olma suçu var. Zaten oraya girerken böyle bir şeyi yapmak zorunda.

Benim açıklamam ortada. Açıklamam; terör örgütü içerisine sızmış olan istihbarat görevlilerinin terör eylemlerine katıldığı, destek verdiği, vatandaşlarımıza karşı eylem koyduğu şeklinde yorumlanamaz.''

MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak'ın ''MİT görevlilerini değil Başbakan'ı kurtarmaya çalışıyorsunuz'' sözlerine Bozdağ, ''Hiç alakası yok. Gözümün içine baka baka çarpıtmayın'' karşılığını verdi.

Bozdağ, ''(İstihbarat mensupları terör örgütünün içine girip suç işlemişlerdir) yönünde bir açıklamam yok. Sadece girerken örgüt üyeliği suçu nedeniyle bu suçu işlemeden örgüte girme imkanı yok. Bu da görevin niteliğinden kaynaklanıyor. MİT mensuplarının terör örgütlerinin eylemlerine ortak olduğunu, onlarla beraber eylem yaptığını bunun da suç olmadığını söylemedim. Aksine bunun olmadığını, olmasının da mümkün olmadığını söyledim'' diye konuştu.

BAHAR GELİYOR
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, teklifin geri çekilmesini istedi.

Tüm parti gruplarının bir araya gelerek yasal düzenleme yapılmasını ve Kürt sorununa ilişkin müzakere sürecinin başlatılmasını isteyen Kaplan, ''Bu sorunu çözmek bu parlamentoya nasip olsun. Bakın bahar geliyor, korkuyorum. Baharın gelmesi ölüm, çatışma demek, cenazelerin gelmesi demek'' dedi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, teklifin ucu açık bir düzenleme olduğunu savundu.

Kart, ''Bu düzenlemeyle artık Çatlıların, Jitemlerin, Yeşillerin yanına CIA uzmanlarını da katmış olacaksınız. Kurumsal olarak himaye eder duruma geleceksiniz'' diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, düzenlemenin, başlayan soruşturmayı durdurmak için yapıldığını ileri sürerek, ''Bu kadar kanunsuzluk, tehlikeli bir durum olabilir mi? Teklifle görevlendirilen kişinin MİT mensubu bile olması gerekmiyor. Özel görevli herhangi bir kişi olabilir. 8 milletvekili cezaevinde, onları için niye kanun çıkarılmıyor da MİT Müsteşarını korumak için kanun çıkarılıyor?'' diye sordu.

MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk de teklifin geri çekilmesini talep etti.

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, ''Bu düzenleme Başbakan'a bağlı özel çete kurabilme teklifidir. Ne Türk hukukunda ne evrensel hukukta bir benzeri yok. Arkadaşlarımın Hakan Fidan'ı korumak için anayasa aykırı bir işlem yapmayacağına inanıyorum'' diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI: "KOMİSYONDA TARTIŞILACAK NİHAİ KARAR VERİLECEK
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, MİT Kanunu'nda değişiklik öngören teklif hakkında açıklamalarda bulundu. Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus ile Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenleyen Gül, açıklamalarının ardından gazetecilerin konu hakkındaki sorularını yanıtladı. 

Gül, MİT Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifinin kişiye özel olduğuna ilişkin tartışmaları nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, ''Kanunlar Meclis'te yapılıyor. Komisyonda tartışılacak, Genel Kurul'a gidecek. Nihayetinde herkes görüşünü ifade edip nihai şekil verilecektir'' dedi.