MİT Kars Bölge Müdürlüğü'nde çalışan U.E., 'uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma ve sağlama' iddiasıyla Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim önüne çıktı. U.E. ve diğer iki sanık B.K. ve F.C. tutuklu bulundukları Bartın Cezaevi'nden telekonferans yöntemiyle duruşmaya katıldı. Sanıklardan B.K. ve F.C. suçlarını kabul ederken, MİT çalışanı U.E. üzerine atılı suçu kabul etmeyerek beraatini istedi. Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının savunma yapması için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Van İl Jandarma Komutanlığı ekipleri aldıkları bir ihbar üzerine, yürüttükleri çalışma kapsamında plakasını daha önce belirledikleri U.E. yönetimindeki aracı, Gevaş ilçesi Balaban Jandarma Kontrol Noktası'nda durdurdu. 09 Kasım 2013’te, 65 EN 305 plakalı araçta valizlerde zulalanmış şekilde net ağırlığı 157 kilogram uyuşturucu ele geçiren jandarma, araçta bulunan 3 şüpheliyi gözaltına aldı. Aracı süren MİT Kars Bölge Müdürlüğü’nde görevli olduğunu belirten U.E. de gözaltına alınanlar arasındaydı. Bunun üzerine başlatılan soruşturma neticesinde iddianameyi kabul eden Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nce dava açıldı.

Öğle saatlerinde ilk duruşmaya Bayburt’ta tutuklu bulunan MİT görevlisi U.E. ve B.K. ile F.C. telekonferans yöntemiyle savunma verdi. İlk olarak savunmasını yapan B.K. ve F.C. üzerlerine atılı 'Uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama' suçlarını kabul etti. Yaptıkları hatanın farkında olduklarını belirten iki sanık, çok pişman olduklarını söyledi. İki sanığın avukatı, müvekillerinin suçlarını samimi bir şekilde itiraf ettiğini ve etkin pişmanlık yasasından faydalanmalarını talep etti.

Sanıklardan MİT Kars Bölge Müdürlüğü’nde çalışan U.E. ise üzerine atılı suçu kabul etmediğini ve tahliyesini talep etti. U.E. yaptığı savunmada, "İddianamede benim jandarma kontrol noktasında MİT kimliğimi kullandığın belirtilmiş. Bu doğru değil. Normal kimlik kontrolü esnasında nüfus kimliğimi gösterdim. Ancak daha sonra esrar maddesinin bulunmasından sonra ne iş yaptığım sorulduğunda MİT’te çalıştığımı belirttim. Onlar da çalıştığım birimle irtibat kurarak bunu teyit etti." dedi.

U.E., esrar valizlerinin bir araçtan diğer araca aktarılmasında sadece yardım ettiğini, ancak içinde ne olduğunu bilmediğini söyledi. Bunun üzerine mahkeme başkanı, U.E.’ye 'mesleğin gereği de valizlerde ne olduğunu merak edip arkadaşlarına içinde ne olduğunu sormadın mı?' sorusunu yöneltti. U.E., sanıklardan B.K.’nın çok eski dostu olduğunu, onun için ona güvendiğini, öyle bir soru sormadığını ifade etti. Valizlerde esrar olduğunu bilseydi şu anki durumda olmayacaklarını belirten U.E., üzerine atılı suçu kabul etmedi ve beraatini talep etti. U.E.'nin avukatı da müvekkilinin tahliyesini talep etti.

Sanıkların savunmasından sonra esas hakkında mütalaasını veren duruşma savcısı, 'uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma ve sağlama'dan sanıkların ayrı ayrı cezalandırılmasını istedi. Mahkeme heyeti bunun üzerine sanık avukatlarına esas hakkındaki görüşlerini sordu. Sanık avukatları da savunma yapmak için mahkemeden süre istedi. Duruşmaya beş dakikalık ara veren mahkeme heyeti, duruşmayı 06.03.2014 tarihine erteledi.








mersinim.net