KAHİRE

Mısır'da 25 Ocak 2011'de gerçekleştirilen devrimin 6'ncı yıl dönümüne az bir zaman kala, devrime destek veren en güçlü hareketlerden biri olan ancak 2013'teki karşı devrimle birlikte yeni bir marjinalleştirme sürecinin içine giren Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) 89 yıllık tarihinde eşine az rastlanır bir durum yaşanıyor.

İhvan Rehberlik Konseyi'ne vekalet eden Mahmud İzzet cephesine muhalif İhvan Yönetim Bürosu'nun geçen cuma, teşkilatın son 6 yılının mercek altına alındığı ve aylar süren bir revizyon çalışmasının sonucunu ilerleyen günlerde açıklayacağını duyurmasıyla, devrim sürecinde birlikte hareket eden muhalif güçler arasında bir uzlaşma sağlanabileceği yorumları yapılmaya başladı. Uzmanlar, devrimin hanesine yazılacak bu adımın, "ötekini dışlayan" rejimle siyasi çözüm sürecini başlatmasının ise uzak bir ihtimal olduğu üzerinde duruyor.

İki yıldan bu yana Mahmud İzzet ile sürekli anlaşmazlık içinde olan İhvan içindeki bu akım, açıklanacak bu revizyonun 2011 devrim güçleri arasında ortak bir iş birliği zemini oluşturması çağrısı yaptı. Teşkilat, günler önce diğer muhalif güçlerle olan anlaşmazlığa son vermek için "kamusal özgürlükler ve onurlu yaşam" taleplerini desteklemek için Mısır dışında ilan edilen "Ocak bizi birleştirir" kampanyasına öncülük etti.

"Revizyonla hedeflenen devrim güçleriyle yakınlaşma"

AA muhabirine konuşan İslami hareketler konusunda araştırmacı Ammar Fayid, İhvan'ın yapacağı revizyonun, "hataların itiraf edilmesinden çok muhalif güçlerle yakınlaşma ve politikaların değiştirilmesi" noktasında yoğunlaşması gerektiğini belirtti. Fayid, "İhvan'ın bu adımıyla, rejimle diyalog süreci başlamayacak, bununla gerçekleşmesi murat edilen en büyük hedef, devrim güçleri arasındaki bağın yeniden kurulmasıdır." dedi.

Bu zamana kadar böyle bir adım atılmamasının Mahmud İzzet cephesinin mevcut gelişmeler ışığında konuya sıcak bakmamasından kaynaklandığını dile getiren Fayid, revizyonun özelliklerini şöyle sıraladı:

"Birincisi bu, liderler düzeyinde bir görüş ayrılığının yaşandığı, bir tarafın yenilenme, teşkilatın uygulamalarında köklü değişiklikler yapma ve hatalardan kaçınma eğiliminde olduğu bir dönemde gerçekleşiyor. İkincisi, bunu hazırlayanların büyük kısmı İhvan teşkilatlarından özellikle Genel Şura Konseyi'nden geliyor. Bunların kimi eski bakan kimisi ise Mursi'nin ekibinden. Üçüncüsü, bununla İhvan'ın değişime ihtiyacı olduğu yönünde içeriye, yakınlaşma amacıyla da devrim güçlerine mesaj veriliyor. Dördüncüsü, revizyon, siyasi ve eğitim alanındaki performans, karar alma mekanizmaları, kadroların seçimi, diğer güçlerle ilişkileri de kapsayacak. Beşincisi, İhvan'ın 2012 cumhurbaşkanlığına aday olma, 2013'te Rabia ve Nahda meydanlarında gösteri düzenleme ve Mursi'nin meşruiyetinden taviz vermeme gibi kararlardan ziyade karar alma mekanizmalarıyla ilişkiler üzerinde yoğunlaşılacak."

İhvan'ın beklenen revizyon sürecinde Mursi'nin meşruiyetinden feragatta bulunmasının mümkün olup olmadığıyla ilgili olarak Fayid, "Bunun revizyona dahil edileceğini sanmıyorum. Bu en nihayetinde, mevcut şartlarda var olan siyasi bir tavırdır. Ne İhvan bundan vazgeçer ne de devlet İhvan aleyhindeki terörist nitelendirmesini kaldırır." diye konuştu.

Londra merkezli İslami Siyasi Düşünce Enstitüsü Müdürü Azzam et-Temimi ise revizyon fikrinin, İhvan'ın kuruluşundan itibaren özellikle de yönetim baskısının yoğun olduğu 1950, 1960 ve 1990'lı yıllarda fikri sürecin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı.

İhvan içinde görüş ayrılıklarının zuhur ettiği son 3 yılın, pürüzlü noktaların ortaya konulması yönünde bir çabanın kati delili olduğunu söyleyen Temimi, kendisinin de İhvan içinde 25 yılı aşkın bir süre, revizyon konulu özel ve genel toplantıların düzenlenmesi için çalıştığını aktardı.

Temimi, başarılı bir revizyon için "hadiselerin ayrıntılarına vakıf olmak, bilgi ve delil toplamak, hakikatleri söylentilerden ayıklamak" gibi şartların sağlanmış olması gerektiğini belirtti.

Revizyondan beklenenler

Devrimin Yarını Partisi lideri ve eski Cumhurbaşkanı adayı Eymen Nur ise revizyon fikrinin şu aşamada sadece İhvan değil tüm ulusal ve devrime katılan güçler tarafından istenen bir şey olduğunu kaydetti.

"İhvan revizyon açıklamasını yaptı, şimdi herkesin samimi olması gerekiyor. Özür dilenecek bir durum olursa herkes özür dilesin, zira istisnasız herkes hata yaptı." diyen Nur, tüm siyasi güçleri hem kendi içinde hem de diğer güçlerle olan ilişkilerini gözden geçirmeye çağırdı.

Mevcut rejimin farklı güçlerle diyaloğa girme isteği taşımadığını iddia eden Nur, "Rejim kimseyle diyaloğa girmez, daimi bir şüphecilik ve ötekini kabul etmeme hali içinde. Revizyonu da komplo olarak görüyor. Bu nedenle de ayağına kadar gelen pek çok fırsatı kaçırıyor. Bu da devrimin hanesine artı olarak yazılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Nur, İhvan ile devrimde etkin olan diğer güçler arasında bir uzlaşı sağlanması için her bir akımın kendi tutumunu gözden geçirmesi, siyasi hayatı oluşturan unsurlar arasında güven köprülerinin kurulması ve hataların tekrarlanmamasının gerektiğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Gülşen Topçu

Kaynak: AA