İHH tarafından düzenlenen "Mısır İçin Adalet" toplantısı, dünyanın farklı ülkelerinden yazar ile aktivistlerin katılımıyla Merter Green Park Otel'de başladı.

Toplantının açılışında kouşan Yıldırım, uluslararası güçler ile emperyalizmin insan haklarını hiçe sayarak, bölüşüm ve paylaşım hedefiyle hareket ettiklerini ifade ederek, Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevinden uzaklaştırılması sonrası yaşananlara değindi.

Dünyayı bölüşen egemen güçlerin, kendi çıkarlarının dışında olduğunu düşünerek, ihtimallere göre hareket ederek, Mısır'da bazı müdahalelerde bulunduklarını anlatan Yıldırım, "Bulunurken de ne yazık ki sadece kendileri direkt harekete geçmedi. Mısır'da etkisi altına aldıkları orduyu da harekete geçirdi. Ordu acımasızca kadın ile çocukları öldürdü ve yaktı. Bunları dünyanın gözü önünde yaptı. Buldozerlerle insanları sürükledi. Ölülerle yaşayanları buldozerlerle meydanda bir yere götürüp yaktılar" diye konuştu.

İHH'nın bir vicdan hareketi olarak kurulduğunu aktaran Yıldırım, Mısır'daki darbenin ilk gününden itibaren bir heyet kurarak, elde ettikleri bilgileri dünya ve Türkiye ile anlık paylaştılarını dile getirdi.

- Mısır halkının darbe feryadı

Darbe sonrası Mısır meydanlarından kendilerini arayan insanların feryat ederek, "Bunlar bizi öldürmeye gelmiş" dediklerini hatırlatan Yıldırım, "Bunlar helikopterlerden ateş açtı. Bunlar aşağıdan ateş açtı. Liderlerin ve meydanları organize edenlerin çocuklarını öldürdü. Dünya tarihinde en kötü diktatörlerin yaptığı işleri yapıyorlar. Hiçbir şey aslında yeni değil. Bir kişi liderlik yapıyorsa meydanı organize ediyorsa bütün akrabalarını gözaltına alıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

- "Ortada bir canilik var"

Yıldırım, İHH olarak bu toplantıları çok önemsediklerini, toplantıdan çıkan fikirlere göre, birtakım kararlar alacaklarını belirterek şöyle konuştu:

"Mısır'la ilgili olarak öncelikle tartıştıktan sonra uluslararası mahkemelere başvuracağız ve bütün mekanizmaları harekete geçireceğiz. Ortada bir savaş suçlusu var, ortada bir canilik var. Sisi'nin mutlaka yargılanması lazım. Şimdi biz burada 'Etkili olarak ne yapabiliriz?' sorusunun cevabını tartışacağız. İnsanların ölümünü engellemek için operasyonel bir karşılık vermek zorundayız. Seçilmişlerin haklarını savunmak için bunu yapmalıyız. Buna engel olamazsak belki yarın bizim yakınlarımızı da aynı şeyi yapacaklar."

Yıldırım, önümüzdeki günlerde kadın ve çocuk ölümlerini önlemek için birçok aktivist ve hukukçuyu Mısır'ın başkenti Kahire'ye götürmek istediklerini kaydetti.

-Toplantıdan notlar

Toplantının basına kapalı bölümünde, Mısır'daki darbe öncesi ve sonrasında yaşanan olaylara ilişkin video gösterimi yapıldı.

Toplantıda Mısırlı aktivistler Hanny Eldebeed ile Abobakr Abd El Fatah Mohammed darbedeki hak ihlallerine ilişkin bir sunum gerçekleştirecek. Gazeteci yazar Abdurrahman Dilipak'ın yanı sıra Yıldız Önen, Norman Finkelstein, Anouar Garbi, Nadim Khan, Saghir Hussein ile Shabnam Mayet, insan hakları konusunda konuşacak.

Toplantı, yarın alınan kararların açıklanacağı basın toplantısıyla sona erecek.

Muhabir: Izzet Taskiran
Yayınlayan: Sibel Kurtoğlu

AA