ANKARA

MHP'li bir üst kurul delegesi, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin olağanüstü kurultay konusunda karar vermeye yetkili olmadığını, bu konunun Anayasa Mahkemesince denetlenmesi gerektiğini savunarak, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına başvurdu.

Alınan bilgiye göre, üst kurul delegesi başvurusunda, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 104 ve 106. maddeleri uyarınca bir partinin tüzüğünde yer alan hükmün kanuna ve Anayasa'ya aykırı olup olmadığı kararının, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının müracaatı üzerine Anayasa Mahkemesince verilmesi gerektiği ifade edildi.

2820 sayılı Kanun'da, parti tüzüklerinin Anayasa veya kanunlara aykırı olması halinde, nasıl bir yol takip edileceğinin açıkça düzenlendiği aktarılan başvuruda, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin bu özel düzenlemeyi nazara almadan, tüzük hükmünün Kanun'un 14/6. maddesine aykırı olduğuna hükmettiği ve tüzük hükmü yerine Siyasi Partiler Kanunu 14/6 hükmünü uygulayarak hüküm tesis ettiği savunuldu.

Başvuruda, "Bu nedenle, bir üst kurul delegesi olarak, mensubu olduğum parti tüzüğünün 63/3 maddesinde yer alan takdir yetkisinin Siyasi Partiler Kanunu'na aykırı olup olmadığının yetkili ve görevli Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından denetlenmesini, şayet bu madde hükmü Siyasi Partiler Kanunu'na aykırıysa, söz konusu maddenin Anayasa Mahkemesi denetiminden geçirilmek üzere madde hakkında gerekli yasal sürecin başlatılmasını ve yetkili ve görevli Anayasa Mahkemesinin bu hususu incelemesinin sağlamasını talep etmekteyim" ifadesine yer verildi.

Öte yandan, MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ise MHP'nin taraf olduğu Ankara 12'nci Sulh Hukuk Mahkemesi dosyasının temyiz incelemesini yürüten Yargıtay 18'nci Hukuk Dairesi tarafından, dava dosyasının Anayasa Mahkemesine gönderilmesine karar verildiğine ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirmişti.

Muhabir: Ferdi Türkten,Cüneyt Ateş

Kaynak: AA