ÇORUM

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, Sinan Oğan'ın halk oylaması konusundaki sözleriyle ilgili, "MHP için 'parti tabanı' ifadesi çok doğru bir ifade değil. Bizde taban ya da tavan yoktur. Bizde dava arkadaşlığı vardır. Bunları neye dayanarak söylüyorlar bilmiyoruz. Belki de kendi etrafındaki insanlarda o tür görüşler olmuş olabilir. İnanıyoruz ki dava arkadaşlarımız güçlü şekilde MHP'nin görüşüne katılacaktır." dedi.

Usta, beraberinde MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın ve MHP MYK Üyesi Vahit Doğan ile partisinin Çorum il başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin hem içeride hem de dışarıda çok ağır sorun ve tehlikelerle karşı karşıya bulunduğunu söyledi.

"Yeni anayasayla cumhurbaşkanı yürütme, yasama ve yargı karşısında hesap verebilir hale getirilecektir"

Anayasa değişikliği için yapılacak halk oylamasına değinen Usta, vatandaşların 16 Nisan'da parti, şahıs, fikir ve siyaseti değil, önüne koyulan anayasa değişikliğini oylayacağını, geleceği hakkında bir karar vereceğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile Türkiye'nin yönetim yapısının netleşeceğini, kuvvetler arasındaki ayrımın da olması gereken kulvara geleceğini vurgulayan Usta, şöyle devam etti:

"Tek adama dayalı dikta ve otoriter bir rejim çıkacağı yönündeki iddialar, hem mevcut sistemdeki sorunları gözardı eden hem de yeni sistemin getirdiği denge ve denetim mekanizmalarını görmezden gelen asılsız ve mesnetsiz iddialardır. Yeni anayasayla cumhurbaşkanına cezai sorumluluk yüklenecektir. Böylece yürütme, yasama ve yargı karşısında hesap verebilir hale getirilecektir."

"Ülküdaşlarımız büyük ölçüde 'evet' diyecektir"

Usta, MHP'den ihraç edilen Sinan Oğan'ın "parti tabanının halk oylamasında 'hayır' oyu vereceklerin bir hayli fazla olduğu" yönündeki açıklamalarıyla ilgili soru üzerine, şunları söyledi:

"MHP için 'parti tabanı' ifadesi çok doğru bir ifade değil. Bizde taban ya da tavan yoktur. Bizde dava arkadaşlığı vardır. Bunları neye dayanarak söylüyorlar bilmiyoruz. Belki de kendi etrafındaki insanlarda o tür görüşler olmuş olabilir. İnanıyoruz ki dava arkadaşlarımız güçlü şekilde MHP'nin görüşüne katılacaktır. Çünkü MHP Genel Merkezi olarak biz bu işi anlatacağız. Belki, 'hayır cephesi' dediğimiz arkadaşlar biraz daha erken hareket ettiği için böyle bir algı olmuş olabilir ancak bundan sonra MHP Genel Merkezi, teşkilatlarımız sahaya inmiştir. Bundan sonra biz 'evet'i anlatacağız. Biz haklı taraftayız, doğru taraftayız. Doğru tarafta olduğumuzu anlatırsak hem Türk milleti hem de ülküdaşlarımız büyük ölçüde 'evet' diyecektir. Biz buna inanıyoruz."

Usta, halk oylamasında çalışmalarını bilgilendirme mahiyetinde yapacaklarını, kutuplaştırmadan yana olmadıklarına işaret ederek "Arkadaşlarımızla bunu anlatacağız. Vatandaşlarımız 'evet' dese de başımızın üstünde, 'hayır' dese de başımızın üstünde. Meseleye bakışımız bu şekilde." dedi.

Muhabir: Gazi Nogay

Kaynak: AA