Milliyetçi Hareket Partisi'nde (MHP) muhaliflerin olağanüstü kurultay toplama mücadelesi sürüyor.

Alınan bilgiye göre, bazı delegelerin 'diğer adayları küstürmemek' için fazla imza verdiğinin belirlenmesi üzerine muhaliflerin avukatları, hafta içi toplanarak delege imzalarının tasnifini yapacak. Noter onaylı imzaların gelecek hafta başına kadar MHP Genel Merkezi'ne verilmesi bekleniyor.

Bahçeli'nin 'başvuruyu kabul etmeyecekleri' yönündeki açıklamalarına rağmen avukatlar imzaları partiye götürecek ve teslim etmeye çalışacak. Muhalifler, 'muhalif delegelerin ortaya çıkması amacıyla başvurunun parti tarafından kabul edileceğini' öngörüyor. Eğer avukatlar, imzaları vermek üzere gittiklerinde binaya alınmazlarsa aynı gün mahkemeye başvuracaklar. Mahkeme başvuruyu haklı görürse Genel Merkezin olağanüstü kurultayı kararda belirtilen sürede toplaması veya MHP üyeleri arasından 3-4 kişilik bir kayyum heyeti atayarak kurultayı bu heyetin yapması yönünde karar alabilecek.

Öte yandan siyasi partilere atanacak kayyum heyetinin yetkileri genel başkan ve parti organlarının görevlerini etkilemiyor, sadece kurultayın toplanmasına dönük çağrı yapma, listeleri askıya çıkarma, salonu tutma ve kurultayı toplayarak sonucunu ilgili makamlara sunmakla sınırlı olabiliyor. MHP'ye kayyum heyeti atansa bile genel başkan ve bütün parti organları bu süreçte görevlerini aynen sürdürecekler, kayyum heyeti sadece kurultayı toplama iş ve işlemlerini yürümekle yetkili ve sorumlu olacak.

'Partinin bu duruma düşmemesi gerekir'

Eski Adalet Bakanı ve Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, olağanüstü kurultayların, genel başkanın veya merkez karar ve yönetim kurulunun lüzum görmesi veya büyük kongre üyelerinin en az 5'te 1'inin yazılı istemi üzerine yapıldığını belirterek, 'Siyasi Partiler Kanunu'na göre, MHP'de imzalar gerekli sayıya ulaşırsa bunu Genel Başkan'a sunacaklardır. Genel Başkan bunun gereğini yerine getirmek durumunda. Aksi halde yargıya başvurulması, yargı tarafından büyük kongrenin toplantıya çağrılması söz konusu olabilir ama MHP gibi köklü bir partinin bu duruma düşmemesi gerekir' dedi.

Kaynak: AA