HABİB GÜLER - ANKARA 
 
Şeker, teklifin gerekçesinde, “Tavsiye niteliğindeki kararların açıklanmasının ve yayınlanmasının yasak olması açıklanabilir bir durum değildir.” dedi. 28 Şubat tutanaklarının yasal mevzuat nedeniyle hâlâ ‘devlet sırrı’ kapsamında sayılması, konuyla ilgili başlatılan soruşturmayı tıkıyor. Geçtiğimiz günlerde, 28 Şubat soruşturmasını yürüten savcılığın kararların alındığı tarihî toplantının tutanak ve ses kayıtlarıyla ilgili talebine, MGK’nın olumsuz cevap verdiği ortaya çıkmıştı. Genel Sekreterlik, ‘devlet sırrı’ olduğu gerekçesiyle, “Bu aşamada talebinizin yerine getirilmesi mümkün görülmemiştir.” diyerek tutanakları göndermemişti.
 
CHP’li Mehmet Şeker, TBMM Başkanlığı’na verdiği kanun teklifinde MGK Kanunu’nun 10. maddesinin yürürlükten kaldırılmasını önerdi. Teklifin gerekçesinde, 12 Eylül darbesinin ürünü olan kurumların ve kanunların önemli bir bölümünün muhafaza edilmesinin demokratikleşme yolundaki Türkiye’nin önündeki en büyük engeli oluşturduğu vurgulandı. MGK Kanunu’nun 10. maddesinin 28 Şubat soruşturmasında da savcının talebinin reddine sebep olduğunu hatırlattı. Şeker, “MGK toplantılarının tutanaklarının açıklanmasına ve yasaklanmasına yasak getiren bu madde, bunların açıklanması veya yayınlanması yetkisini de Kurul’a vermektedir. Söz konusu madde şeffaflık, açıklık gibi kamu yönetimi prensiplerine aykırı olduğu gibi ülkemiz tarihindeki karanlık olayların aydınlatılmasına yönelik faaliyetlerin önündeki en büyük engeli teşkil etmektedir.” denildi.
 
Söz konusu maddede, “Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında yapılan görüşmeler, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği görevlileri tarafından usulüne uygun şekilde tutanakla tespit edilir. Kararların asılları ve görüşme tutanakları Genel Sekreterlik’te saklanır. Tutanaklar ve görüşmeler açıklanamaz ve yayınlanamaz. Kararlar Milli Güvenlik Kurulu’nun vereceği karara göre açıklanabilir veya yayınlanabilir.” hükmü yer alıyor.
ZAMAN