ANKARA - KÜBRA AĞAÇYETİŞTİREN

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, "Mevsimsiz soğukları bu sene, 10-11 Mayıs tarihlerinde, yurdumuzun kuzey ve batı kesimlerinde, kuzeyli rüzgarların etkisiyle sıcaklıkların hissedilir derecelerde azalmasının ardından yaşayacağız." dedi.

Köse, birkaç gün içerisinde yaşanan bu ani sıcaklık dalgalanmalarının, geçmişte uzun yıllar boyu yaşandığına dikkati çekerek, "Atalarımız bu duruma anlam veremedikleri için bu soğuk hava dalgasına 'mevsimsiz soğuklar' ismini verdi." diye konuştu.

Bahar mevsimine girilen bu günlerde aniden mevsimsiz soğukların yaşanacağını söyleyen Ahmet Köse, yarın ve perşembe günü yaşanacak soğuk hava dalgasıyla sıcaklıkların 10 derece birden azalacağını kaydetti.

"2 gün üşüyeceğiz"

Köse, şunları kaydetti:

"Mevsimsiz soğukları bu sene, 10-11 Mayıs tarihlerinde, yurdumuzun kuzey ve batı kesimlerinde, kuzeyli rüzgarların etkisiyle sıcaklıkların hissedilir derecelerde azalmasının ardından yaşayacağız. Yarın ve perşembe günü soğuk hava dalgasıyla sıcaklıklar 10 derece birden azalırken, üşüyüp 'kış yeniden mi geliyor' hissine kapılırken, hemen ardından hafta sonu ise sıcak hava dalgasının etkisiyle 12-13 derecelik sıcaklık artışı nedeniyle kendimizi yaz ortasındaymış gibi hissedeceğiz. Ancak kuvvetli rüzgarlar, hissedilecek sıcaklıkları daha da düşük hissettireceği için 2 gün üşüyeceğiz. Örneğin bugün, İstanbul'da aralıklarla yağmura rağmen lodosun etkisiyle 25 derece hissettiğimiz havayı, yarın aralıklı yağmurlu ancak kuvvetli karayel yönlü rüzgarın etkisiyle 10 derece daha düşük, yani 15 derece hissedeceğiz."

Muhabir: Kübra Ağaçyetiştiren

Kaynak: AA