İstanbul’a Metrobüs geldi. Büyük rahatlık Metrobüs!!! Trafik derdi yok !

2-3 yaşlarında küçük çocukların önüne 5 adet bir lira, yanına da kağıt 100 lira koyalım. Hemen hemen hepsi 5 adet bir lirayı almak isteyecektir. Onun daha çok olduğunu düşünüyor, ona inanıyor, çünkü 100 TL’yi hiç kullanma fırsatı olmamıştır, ondan habersizdir,onun hakkında en ufak bilgisi yoktur. İşte Türkiyenin %45 lik kısmını bu çocuklar gibi görüyorum. 
İstanbul’a Metrobüs geldi. Büyük rahatlık Metrobüs!!! Trafik derdi yok!!! Pankartlarda, afişlerde şöyle yazıyor:
Metrobüs sayesinde bir yolcu yılda 316 saat zaman tasarrufu sağlıyor. Sadece Türkiye de var olan yolun üst tarafındaki Metrobüs sayesinde oluşan kazaları sayarsak ve bu kazalarda yaşamını yitirenleri, onların zaman tasarrufu daha fazla oluyor. Yaşayacak zamanları tamamen yok olduğu için...
Yurt dışında da bir çok ülkede var olan Metro bilindiği üzere yerin altındadır. Trafiğin tam göbeğinde yer almaz. İlk başta verdiğim örnek tam da buna uyuyor. Bizdeki %45' lik kesim daha iyisini okumadığı, gidip görmediği için  elindekileri yada yapılanları sadece yüzeysel gördükleri için, tekniğinden bihaber olduğu için mutlu oluyorlar. Daha fazlasını istemiyorlar. Zaten o kesimin gerçekten de hayal dedikleri gerçek olmuş oluyor. “HAYALDİ GERÇEK OLDU” gibi oluyor...
Ve bu gün yaşanan ÇİLE. Binlerce kişi E-5 yolunda yürümek zorunda kaldı. Sıcaktan tansiyonları düşenler, baygınlık geçirenler...
 
Bozulan metrobüsün yolu kapatması nedeniyle onlarca metrobüs peş peşe sıralandı. Sabah işyerlerine gitmek için metrobüse binenler araçlardan inerek yürümeye başladı. Yurttaşlara herhangi bir açıklama yapılmıyor. Yurttaşın biri "telsizden size bilgi verilmiyor mu?" diye soru sorduğunda ise şöför’ün verdiği cevap “ Bizim Telsizimiz yok ki” oldu.
Halk arasında bir tabir vardır “Gâvur yapıyor” Evet yapıyor ve yaptığında da doğrusunu yapıyor, en iyi projeyi çiziyor bizde yapılan gibi sistemi projeye uydurmuyor, projeyi sisteme uyduruyor.
Daha önce denemiş, sakıncalarından dolayı iptal edilmiş TERCİHLİ YOL'u süsleyip metrobüs diye dayatmak ancak bilimsel akıldan uzak olanların alacağı bir karardır.
Normal trafik gidişinde giden araçlar sağdan gelen ise soldandır. Metrobüsler de ise tam tersi çünkü bizimkiler önce yolları ve durakları yaptılar, kapıları hesaplamadılar duraklar otobüslere uymayınca ters yönde hareket etmek zorunda kaldılar. Araçları değiştirmekten ise güzergahı ters yapmak daha doğru gelmiş bizimkilere.
Evet yaptı mı “gâvur yapıyor” Bizde öyle onların yapmış oldukları trenlere (pardon metrobüslere) bakıyoruz. İktidarın yakalayıp tespit ettiği ve üzerine çok iyi çalışıp onların hayal dediklerini gerçekleştirdiği kesim, okumadıkça, araştırmadıkça daha da çok bakacak gibi duruyoruz.

Yeşim TURAN
07.06.2011