KÜTAHYA-Ramazan Doğan

Kütahya'da baba mesleği çarıkçılığı yaklaşık 40 yıldır sürdüren 58 yaşındaki Rıza Karayel, mehter ve folklor ekiplerine sipariş üzerine özel çarık, kalçın ve yemeni yapıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca verilen "Somut Olmayan El Sanatları Çarık ve Yemeni Ustalığı Belgesi" sahibi olan Karayel, mesleğini gelişen teknolojiye rağmen sürdürmeyi hedefliyor.

Karayel, AA muhabirine, çocukluktan itibaren babasının yanında çarıkçılık yaptığını ve askerlik çağına kadar bu işi sürdürdüğünü söyledi.

Askerden döndükten sonra babasının ekonomik nedenlerle başka bir işte çalışmaya başladığını belirten Karayel, şöyle konuştu:

"Askere gidene kadar babamın yanında çarık dikme işiyle uğraştım. 1982 yılında askerden dönünce o zaman ekonomik sıkıntılar vardı, siftah yapmadan dükkan kapatıyorduk. Babam da 'Bu meslek para kazandırmıyor, resmi bir işe gir, hiç olmazsa emekliliğin olur.' dedi. Ben de babamın bu tavsiyesi üzerine kentte devlet bünyesindeki bir fabrikada çalışmaya başladım. 2001 yılında emekli oldum.

Tabii orada çalışırken de işten artan zamanlarımda yine çarık işiyle uğraşıyordum."

Karayel, emekli olduktan sonra kısa süreliğine ayakkabıcı dükkanı açtığını, işlerinin iyi gitmemesi üzerine iş yerini kapatarak yeniden baba mesleği çarıkçılığa döndüğünü dile getirerek, şu anda işini evinin bir bölümünde sürdürdüğünü anlattı.

"Benim asıl mesleğim çarıkçılık"

"Günümüzde çarık, yemeni gibi ürünler pek tercih edilmiyor." diyen Karayel, şöyle devam etti:

"Ben de gelir olsun diye bazı işlere yöneldim. Bazı müşterilerimin piyasada çok fazla bulamadığı sivri ayakkabı, engelli ayakkabıları gibi ayakkabılar yapıyorum. Bunun yanında ufak tefek ayakkabı tamirciliği de yapıyorum ama benim asıl mesleğim çarıkçılık. Yok olmaya yüz tutmuş çarıkçılığı sürdürmek istiyorum. Çarığın her tarafı deridir, suni hiçbir şey kullanılmaz. Çarık veya çarık terlik, ayak sağlığı için de önemli. Bunu giyenin ayağında romatizma veya siyatik gibi rahatsızlık olmaz. Ayağı terletmez hatta teri alır. Bunu giyen bir daha bırakmıyor ancak diğer terliklere göre deri olduğu için biraz daha pahalı ve çok tercih edilmiyor."

Karayel, özel siparişler de aldıklarını belirterek, "Mehter takımlarından özel sipariş geliyor, folklor ekiplerinden kalçın ve yemeni siparişi alıyorum. Onlar için özel üretim yapıyorum." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA