Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP lideri Kılıçdaroğlu arasında, "16 Nisan sonrasında Cumhurbaşkanının Meclisi fesih yetkisi olup olmadığı" konusunda tartışma yaşanıyor. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanının Meclisi fesih yetkisi olduğunu söylüyor. Erdoğan ise böyle bir yetkisinin olmadığını söylüyor.

Peki, referanduma dair kanunda tam olarak ne yazıyor. Tartışmaya neden olan madde aşağıda yer almaktadır.

Referandum maddeleri arasında, Cumhurbaşkanının durup dururken çalışan Meclisi fesih edebileceğine dair bir yetki yer almamaktadır. Ancak maddede, seçimlerin yenilenmesinden bahsedilmektedir.

Seçimlerin yenilenmesi yetkisi mevcut Anayasa'da da yer almaktadır. Hali hazırdaki Anayasa'nın 116. maddesinde de Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar verebileceği belirtilmiştir.

İŞTE TARTIŞILAN MADDE

MADDE 11 - 2709 sayılı Kanunun 116 ncı maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"H. Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin yenilenmesi

MADDE 116 - Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.

Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.

Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.

Seçimlerinin birlikte yenilenmesine karar verilen Meclisin ve Cumhurbaşkanının yetki ve görevleri, yeni Meclisin ve Cumhurbaşkanının göreve başlamasına kadar devam eder.

Bu şekilde seçilen Meclis ve Cumhurbaşkanının görev süreleri de beş yıldır."

Anayasa referandumuna dair kanunun tam metnini görmek için tıklayınız.

http://www.memurlar.net