Ergenekon davasında 929 gündür tutuklu bulunan CHP Milletvekili ve yazarımız Balbay kendisini “İktidar mahkemesinde yargılanan bir muhalif milletvekili” olarak tanımladı. Mahkeme heyetini “Milletvekili seçilmiş olmama karşın bana fiilen ‘siyasi haklardan men’ cezası vermiş durumdasınız” diye eleştiren Balbay, bunun yasamaya müdahale olduğunu belirtti. HATİCE TUNCER’in haberi

Ergenekon’dan tutuklu CHP Milletvekili ve yazarımız Mustafa Balbay mahkemeyi eleştirdi

‘Yasamaya müdahale var’

HATİCE TUNCER

İkinci Ergenekon davasında iki yılı aşkın süredir tutuklu bulunan CHP İzmir Milletvekili ve gazetemiz yazarı Mustafa Balbay, kendisini İktidar mahkemesinde yargılanan bir muhalif milletvekili olarak tanımladı. Balbay, dünkü duruşmada kendisine söz verilmediği için yapamadığı konuşma metninde mahkeme heyetine Milletvekili seçilmiş olmama karşın tutukluluğun devamına karar vermekle bana fiilen siyasi haklardan mencezası vermiş durumdasınız dedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Cezaevi bitişiğindeki duruşma salonunda görülen İkinci Ergenekon davasına bir ayı aşkın sürenin ardından dün devam edildi. Davanın 131. duruşmasında Hasan Hüseyin Özese başkanlığındaki heyette, mahkemeye yeni atanan hâkim Fatih Mehmet Uslu ile birlikte Sedat Sami Haşıloğlu ve Hüsnü Çalmuk yer aldı. Çapraz sorgusu yapılan Oğuz Buluttan sonra davadaki tutuklu sanıkların savunmalarının tamamlanacak olması nedeniyle mahkeme, daha önce tahliye edilen tüm sanıklara davetiye gönderdi. Duruşmaya emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve CHP Ankara milletvekili Sinan Aygünün de yer aldığı 24 tutuksuz sanık katıldı. Duruşmayı aralarında CHP Grup Başkanvekilleri Emine Ülker Tarhan, Muharrem İnce ve İsa Gökün de aralarında bulunduğu 21 CHP’li milletvekili izledi.

Başkan söz vermedi

Yoklamanın ardından el kaldırarak söz isteyen Mustafa Balbaya Başkan Özese, başını sallayarak söz vermeyeceğini ifade etti. Balbay, mahkemede dile getirmek istediği konuları kâğıda dökerek basın mensuplarına gönderdi. Balbay, yapamadığı konuşmasının yazılı metninde, Ekimde TBMMnin 24. dönem çalışmalarının başlayacağına dikkat çekerek O gün Meclisin 550 üyesinden biri olarak beni oylarıyla TBMMye gönderen halkı temsil etmek için göreve başlamak istiyorumdedi. 1950de Mümtaz Faik Fenik, 1957’de Osman Bölükbaşı, 2007’de Sebahat Tuncelin seçimi kazanmalarının ardından yargılandıkları mahkemece serbest bırakıldıklarına işaret eden Balbay şöyle devam etti: Hapisteyken milletvekili seçilme durumu geçmişte üç kez yaşanmıştır. Yarım asrı aşan bu siyasi ve yargısal gelenek ilk kez sizin heyetinizin verdiği kararla bozulmuş, demokrasi ve özgürlük kaybetmiştir.

Mahkeme heyetini Tutukluluğumun devamına karar vermekle bana fiilen siyasi haklardan mencezası vermiş durumdasınızdiye eleştiren Balbay, şunları kaydetti: Bu ceza özgürlüğün kısıtlanmasından sonraki en önemli yaptırımdır. Uygulamakta olduğunuz yasalar TBMMce yapılmaktadır. Yasalardan öte yeni bir anayasa yapmak iddiasında olan Mecliste 1-2 oyun bile büyük önemi vardır. Tutukluluğa devam kararınız, yasama işlevini sakatlamaktadır. Dolaylı olarak yasamaya müdahale etmiş durumdasınız.

Cumhuriyet