ŞANLIURFA - Halil Fidan

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki Suriye sınırında bulunan ve tüm imkansızlıklara rağmen masa tenisinde ilde birinci olan Büyük Ziyaret Ortaokulu masa tenisi takımı, Türkiye'de şampiyonluklar elde edip bölgedeki öğrencilere örnek olmak istiyor.

Suruç'un Büyük Ziyaret Mahallesi'nde eğitim gören öğrencilerden Tuba Yener, Esra Işık, Fatma Yetgin, Muhittin Çağlayan, Suphi Güneş ve Bozan Şeynebi, kısıtlı imkanlara rağmen masa tenisinde başarı basamaklarını tırmanmaya çalışıyor.

Okul Müdürü Faruk Kaya ve beden eğitimi öğretmenleri öncülüğünde marangozda yaptırdıkları tenis masası ve basit ahşaptan raketlerle spora başlayan "minik raketler", ders araları ve hafta sonu tatillerinde okul koridoruna kurulan masada çalışarak il şampiyonalarına hazırlandı.

Geçen yıl Suruç'ta gerçekleştirilen turnuvada ilçe şampiyonu olduktan sonra, bu yıl başarılarını Şanlıurfa'daki 30 okulun katılımıyla gerçekleştirilen masa tenisi yarışmasında şampiyon olarak taçlandıran öğrenciler, Malatya'da düzenlenecek bölge müsabakalarından da birinci gelip "Türkiye Şampiyonu" unvanını elde etmek istiyor.

"Büyüyünce doktor olmak istiyorum ama masa tenisinde de kendimi geliştirmek için çalışacağım"

Takım kaptanı 6. sınıf öğrencisi Tuba Yener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beden eğitimi öğretmeni ve okul müdürünün teşvikleriyle geçen yıl masa tenisine başladıklarını söyledi.

Okul yönetiminin bir tahtayı keserek marangozda tenis masası yaptırdığını anlatan Yener, hafta sonları gerçekleştirdikleri yoğun idmanlar sonucu kısa sürede masa tenisini öğrendiklerini belirtti.

Yener, severek oynadığı teniste daha iyi yerlere gelmek istediğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Hocalarımız bize malzeme aldılar, ders aralarında ve hafta sonları sürekli antrenmanlar yaptık. İyi bir takım olduk. Sonra Suruç'ta düzenlenen ilçe müsabakalarına katılıp şampiyon olduk ve ildeki yarışmaya katılmaya hak kazandık. İlde de güçlü rakipleri yendik. Şimdi bölge turnuvasında ilimizi temsil edeceğiz. Ben bu sporu hocamın sayesinde sevdim ve oynarken keyif alıyorum. Önceden futbolu seviyordum, masa tenisini bilmiyordum. Hocalarımızın gayretleri sonucu bu sporla tanıştım. İnşallah bundan sonra önemli başarılara imza atarız. Başarı geldikçe destekler de arttı. Önceden marangozda yaptırılan masada oynuyorduk, raketlerimiz basit ürünlerdi. Şimdi masamız geldi, raketlerimiz kaliteli bunun için spordan daha çok zevk almaya başladık. Ben büyüyünce doktor olmak istiyorum ama aynı zamanda masa tenisinde de kendimi geliştirmek için çalışacağım."

Okullarının sınıra yakın olduğunu ve Suriye'de yaşanan çatışmalar nedeniyle bir dönem okula korkarak geldiklerini aktaran Tuba Yener, masa tenisi ve öğretmenlerinin desteğiyle o zor günleri atlattıklarını söyledi.

"Önce biz öğrendik sonra öğrencilerimize sevdirdik"

Okul Müdürü Faruk Kaya ise mahallelerinin Suriye sınırına yakın bir yerde bulunduğunu, bu nedenle de özellikle 2014 yılında Ayn el Arap (Kobani) bölgesinde terör örgütleri DEAŞ ile PYD arasındaki çatışmalar döneminde büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirtti.

Tüm zorluklara rağmen eğitimde başarılı olduklarının altını çizen Kaya, öğrenciler için önemli işler yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Sadece eğitimde değil sosyal anlamda da öğrencileri geliştirmek için faaliyetler yürüttüklerini kaydeden Kaya, öğrencilerine masa tenisini öğretebilmek için önce kendilerinin bu sporu öğrendiklerini aktardı.

Marangozda yaptırdıkları tenis masası ve basit raketlerle masa tenisine ilk adımı attıklarını anlatan Kaya, başarılarının ardından okula 2 masa ve çok sayıda raket kazandırdıklarını vurguladı.

İlçe ve ilde başarılı sonuçlar elde ettiklerini ancak bununla yetinmeyeceklerini vurgulayan Kaya, şunları kaydetti:

"Okulumuzun birçok sorunu vardı, bunları zamanla çözdük. Masa tenisine de müdür yardımcımızla birlikte merakla başladık. Bu sporu öğrenince keyifli olduğunu fark ettik ve öğrencilerimize aşılamak için çalışmalar yaptık. Önce biz öğrendik sonra öğrencilerimize sevdirdik. Daha sonra okuldaki başarılı öğrencilerimiz yarışmalara katıldı ve iyi sonuçlar elde etti. Geçen yıl ilçede turnuvalar düzenlendi. Kızlarda ve erkeklerde birinci olduk. Bu yıl da ilde düzenlenen turnuvada ilçemizi temsil ettik ve şampiyon olduk. Biz buradan giderken 'sınırda olan bir köy okulu, bunlar başarılı olamazlar' düşüncesiyle bize bakıyorlardı ama biz gittik, orada çalışmalarımızın karşılığını aldık. Bizim başarımız tesadüf değil. 3 yıllık zorluklarla elde edilmiş emeğin ürünü. Onun için öğrencilerimizle gurur duyuyoruz. İnşallah bölge yarışmalarında da ilimizi en güzel şekilde temsil edip, sonrasında Türkiye şampiyonu olmak istiyoruz."

Kaynak: AA