Halka zulüm

MAMAK AYAKLANDI

ODTÜ direnişinin sürdüğü başkentte, dün “Tuzluçayır mücadelesi” yaşandı. Gülen cemaati ve Cem Vakfı Onursal Başkanı Doğan’ın işbirliğiyle Mamak Tuzluçayır’da yapılmak istenen cami-cemevi projesinin temel atma töreni öncesinde Mamaklılar projeye karşı ayaklandı. Polis mahalleyi abluka altına aldı; yurttaşları Akrep ve TOMA’larla engelledi.

Yine plastik mermi

Eylemcilere gaz bombaları, plastik mermi ve tazyikli su ile çok sert şekilde müdahale edilirken onlarca eylemci gözaltına alındı. Çok sayıda yurttaş yaralandı. Evlerin içerisine dahi gaz bombası atıldığı gözlendi. Polis tarafından öldürülen Ethem Sarısülük’ün kardeşleri İkrar ve Mustafa Sarısülük de plastik mermi ile yaralandı. ALİCAN ULUDAĞ/MERT TAŞÇILAR

Mamak’ta yapılmak istenen cemevi-cami projesine karşı çıkanlara polis sert müdahale etti. Tuzluçayır halkı, sokak sokak polise direndi

Mamak ayaklandı

ALİCAN ULUDAĞ/MERT TAŞÇILAR

ANKARA - Fethullah Gülen ve Cem Vakfı Onursal Başkanı İzzettin Doğan’ın işbirliğiyle Mamak Tuzluçayır’da yapılmak istenen cami-cemevi projesinin temel atma töreni öncesinde Mamaklılar projeye karşı ayaklandı. Polis müdahalesi sonrasında çıkan çatışma saatlerce sürdü, barikatlar yakıldı. Mamak’ta olayların sürdüğü sıralarda, ODTÜ Ormanı’ndan geçecek otobana karşı da 100. Yıl Mahallesi’nde çatışmalar devam ediyordu. Projeye direnen Mamaklılar gece saat 02.00 sularına kadar polise direndi.
Projenin temel atma törenine karşı çıkan çoğunluğu Alevilerin oluşturduğu halk, dün de eylem yapmak istedi. Mahalleyi abluka altına alan polis; yurttaşlara Akrep ve TOMA’larla saldırdı.
Temel atma töreninin yapıldığı günün ilk saatlerinden itibaren, Alevi ve sol örgütler ve yurttaşlar Tuzluçayır Meydanı’nda toplandı. Yaklaşık bin kişilik grup, sloganlarla projeyi protesto etti. Eylem sürerken polis temel atma töreninin yapıldığı yerin etrafını demir bariyerlerle ablukaya aldı. Her sokağın başına çevik kuvvet konuşlandırıldı. Eyleme katılanların sayısı artarken TOMA ve Akrep araçlarını harekete geçiren polis, meydandaki gruba gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti. Dağılan grup ara sokaklara kaçarken, polis bir süre kavşakta bekledi ve sonra Süleyman Ayten Caddesi’ne çekildi. Öğlen saatlerine doğru tekrar eylemciler meydana akın etti. Alevilerin yoğun olarak oturduğu mahalleden yüzlerce kişi Tuzluçayır Kavşağı’na geldi. Yaklaşık 4 bin kişilik grup, slogan atarak polise doğru yaklaştı. Polis ise yaklaşan gruba karşı TOMA ve Akrep araçlarını ileri sürdü. Onlarca gaz bombası atılırken, eylemciler ara sokaklara dağıldı. Çevik kuvvet polisleri ile TOMA’lar ara sokaklara girerek eylemcileri kovaladı. 20’nin üzerinde kişi gözaltına alındı.

CUMHURİYET