TBMM Genel Kurulunda Maliye Bakanı Naci Ağbal ile CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ortada 'vergi affı' tartışması yaşandı.

Gene Kurulda 2016 Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerine geçilmesinin ardından, bildirme tashih isteğiyle lakırtı meydan CHP'li Tanal, birtakım şirketlere bağlı mevhibe affı iddialarında bulundu.

Bunun için takılma nedeni öne sürülerek lakırtı talip Maliye Bakanı Naci Ağbal, Tanal'ın esassız ve karacılık durumunda iddialarda bulunduğunu belirtti.

Tanal'ın, müşterek mazbata göstererek idarenin nahak ve hukuksuz müşterek biçimde alması müstelzim müşterek vergiyi almadığı iddiasında bulunduğunu özetleyen Bakan Ağbal, şöyleki konuştu:

'Bu verginin nahak yere alınmadığını gösterecek elinizde ne tanık var? Dolayısıyla burada yönetim önüne mevrut müşterek meselede ağız ağıza türel müşterek kıymetlendirme yaparak neticeye varmış. Bu neticeye varırken de bu raporu imzalayan arkadaşlarımızın bütünü şerefiyle, namusuyla işini fail arkadaşlar. 

Uzlaşma müessesesi kavram sebebiyle yazılan müşterek raporun değerlendirilmesi kararında yükümlü ile yönetim ortada müşterek noktada uzlaşmayı sağlamaktır. Burada gidip isteyerek müşterek biçimde düşünülerek ve istekle muhtemelen müşterek mükellefin dosyasını bulup oradaki müşterek rakama bakıp müşterek akıbet boşaltmak banko yalan, karacılık ve balçık atmadır. Bütün bu iddialar geçersizdir.'

Bakan Ağbal, açıklamalarına şöyleki bitmeme etti:

'Bir mevhibe tetkik raporu yazılır. Bu dışa vurum yazıldıktan sonraları yönetim bu tutanağa kanunlara, tebliğlere akla yatkın mu niteleyerek bakar. Rapor şayet mevzuata akla yatkın olsaydı bu mevhibe alınırdı. Mevzuata akla yatkın bulunduğunu ki tez ediyor da zat kendinizde hem bilgili hem müddeiumumi olup burada hükümranlık kuruyorsunuz. Dolayısıyla temcit pilavı kabil ayrımsız mevzuyu müşterek obje bulunmadığı biçimde getirip mevcut kabil bildirmek müşterek defa en girintisiz çıkıntısız manada insanoğlunun namına saygısı olmadığını gösteriyor. Siz hukukçusunuz. İddia makamı iddiasını ispatla mükelleftir. İspat edemezseniz müfterisiniz.'

Yeniden lakırtı meydan Tanal, mevhibe davalarıyla ilgilendiren müşterek kitabından alım yaparak, 'Ben mi, siz mi, bu kitabı yazan akademisyen mi aykırı söylüyor?' niteleyerek sordu.

Tartışmanın sürmesi için TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, birleşime aralık verdi.

'Bu manada üzgünüm'

Aranın arkası sıra Bakan Ağbal, politik eleştirilere açıkça bulunduğunu belirterek, 'Yapılan eleştirilerden ötürü teşekkürname ediyorum. Konuşmam esnasında mevzuya duruluk gelmek itibarıyla birtakım laflar sarfettim. Sayın Mahmut Tanal'ın şahsında kullandığım cümleler bağlamında müşterek düşüncem olamaz. Bu manada üzgünüm. Bütün konuşmalarımızı politik tenkit sınırları süresince yapmamız elan akıllıca olur' niteleyerek konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da tezlerinin peşinde bulunduğunu vurgulayarak, 'Siyasi maksatla dediğim cümlelerle şayet birtakım arkadaşları kırdıysam, amacını aştıysa, ego bozukluk diliyorum' dedi.

Kaynak: AA