Samsun'un Tekkeköy ilçesi Büyüklü beldesinde özel bir şirket tarafından yapılacak taş ocağının kurulmasına tepki gösteren vatandaşlar, 2013 yılı Kasım ayında eylem yaparak iş makinelerinin geçişini engelledi. Yola traktörlerini çekip, kendileri de kolkola giren ve iş makinesini taşıyan TIR'ın taş ocağı alanına geçişini engelleyen grup, jandarma ile karşı karşıya geldi. Jandarmanın ikna çalışmaları da yeterli olmayınca 1.5 saat sonunda şirket, iş makinelerini geri çekti.

Köylüler taş ocağının yapılmasını engellerken, jandarma yolu kesenlerden tespit ettikleri 78 kişiye yolu trafiğe kapadıkları gerekçesiyle 21 Kasım'da Karayoyları Trafik Kanunu'nun 14, 47/1 ve 34'üncü maddeleri gereğince 77 ile 586 lira arasında değişen para cezası kesti.

Para cezaları tebligatları adreslerine gelince şaşkına dönen köylülerden 11 kişi, avukat İsmail Onur ile birlikte kendilerine kesilen idari para cezasına itiraz etti. Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmada hakim, insanların taş ocağının yapılmasına tepki gösterdiklerini ve bu nedenle yolu trafiğe kapatıklarını belirterek, köylülerin demokratik haklarını kullandıklarına kanaat getirip kesilen para cezalarını iptal etti. Bunun üzerine dava açmayan 67 köylü de iptal davası açtı.

Avukat İsmail Onur, iptal davasının diğer kişiler için de örnek teşkil ettiğini dile getirerek, "Mahkeme insanların demokratik haklarını kullandıklarını belirterek kesilen idari para cezasını iptal etti. Örnek bir karar oldu" dedi.

64 kişiye ceza davası açıldı

Avukat Onur, ayrıca yolu kesenlerden 64 kişi hakkında ise iş ve çalışma hürriyetini ihlal ettikleri gerekçesiyle 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldığını söyledi. 64 kişinin yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacağını belirtildi.

DHA