Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Konferansı'nda icra ettiği konuşmada, Anayasa Mahkemesinin, anayasanın ve kanunların namına verdiği yetkileri kullanarak verdiği kararların herkesi ve gelişigüzel kurumu bağladığını belirterek, bunun müşterek Anayasa kuralı bulunduğunu söyledi.

Arslan, şu şekilde konuştu:

'Kınayanın kınaması da övenin övgüsü de Anayasa Mahkemesini etkilemez. Ne övgüler ne de ağız ağıza asılsız ve şişirme sav duyum kanalıyla meydana getirilen müsvedde faaliyetleri, üyelerimizin Anayasa'ya, hükümlere ve vicdanlarına layıkıyla cereyan ika kararlılığını katiyen değiştirmeyecektir. Biz işlerimizi yapıyoruz. Bireysel başvuruda, başvurucunun kimliğine de bakmıyoruz.

Yargıçlar lahut mevcudat değildir. Bu sebeple duruşma kararları eleştirilebilir, fazlası eleştirilmelidir de. Aksi takdirde ahbaplık donar, gelişemez. Biz de bu yüzden kararlarımıza müteveccih gelişigüzel muhtelif eleştiriye hürmet duyuyoruz. Ancak eleştirinin ötesinde ağız ağıza imgesel diyaloglar üreterek, mahkememizi direktifle değişmeyen veriyormuş kabil yayınlayan şahsıma ve üyelerimize müteveccih ağız ağıza asılsız ve kara niteliğindeki sav ve yorumları da kınıyor ve reddediyorum.

Verdiğimiz kararları tabii şekilde birileri beğeniyor, birileri da beğenmiyor. Dahası dakika alkışlayanlar ferda tabiri yerindeyse lanetleyebiliyor. Hatta bazı bazı ayrımsız kişiler, maruz kararlardan müşterek yönünü alkışlıyor, fakat aradan müşterek devir geçmeden ayrımsız hakimlerin verdiği kimisi kararlar düşüncesince de 'skandal' diyebiliyor. Kısacası Ankara'daki varlığımızı hatırlayanlar, kararlara layıkıyla değişebiliyor. Şu kadarını anlatım edeyim ki verdiğimiz kararlara layıkıyla varlığımızı hatırlayanlar değişse de kılıç baştan sona buradaydık ve burada olmaya bitmeme edeceğiz.'

Kaynak: AA