Alınan bilgiye göre, Tunceli'nin Nazımiye ilçesi Büyükyurt köyü Dokuzkaya mezrasında yaşayan Ali Karabulut, mezranın Genelkurmay Başkanlığı tarafından geçici güvenlik bölgesi ilan edilmesinin ardından bu kararın iptali için Malatya Bölge İdare Mahkemesine başvurdu.

Başvuruyu değerlendiren mahkeme, Genelkurmay Başkanlığından, Ali Karabulut'a ait mal varlığının bulunduğu Dokuzkaya mezrasının 7 Mayıs-7 Ağustos 2009 tarihlerinde geçici askeri güvenlik bölgesi olarak ilan edilmesinin gerekçesini sorarak, bölgeye giriş yasağı konulmasının somut bilgi ve belgelerle izah edilmesini istedi. Genelkurmay Başkanlığı, mahkemeye, söz konusu ilan kararının hukuki dayanağını teşkil eden 2565 Sayılı Kanunun 32. Maddesi uyarınca işlem tesis edildiği yönünde bir açıklama gönderdi.

Bunun üzerine, mahkeme heyeti, mevzuat hükümleri uyarınca bir yerin geçici askeri güvenlik bölgesi olarak ilan edilmesi için o bölgenin can ve mal güvenliği bakımından girilmesinde sakınca görülen atış alanı veya tatbikat bölgesi olması gerektiğini belirterek, bu nedenle söz konusu bölgenin geçici askeri güvenlik bölgesi ilan edilmesine ilişkin dava konusu işlemde, hukuka uyarlık bulunmadığı kanaatine vardı.

Mahkeme heyeti, Dokuzkaya mezrasıyla ilgili geçici güvenlik bölgesi kararının iptaline karar verdi.



AA