Kumpas hakimlerinden Hüsnü Çalmuk, mahkemedeki savunmasını Ergenekon davasının gerekçeli kararına dayandırınca mahkeme başkanı tarafından şöyle uyarıldı: Ergenekon davasında mahkemenin verdiği hüküm Yargıtay tarafından bozuldu. Hukuk dünyasında artık öyle bir karar yok.Ergenekon davasına bakan eski hakimler Hasan Hüseyin Özese, Hüsnü Çalmuk, Sedat Sami Haşıloğlu, Ercan Fırat, Fatih Mehmet Uslu, Nihat Topal ve eski savcılar Mehmet Ali Pekgüzel ile Mehmet Murat Dalkuş’un yargılanmasına ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nde devam ediliyor. Yargıtay ana binadaki salonda görülen duruşmaya tutuklu sanıklardan Hüsnü Çalmuk, Fatih Mehmet Uslu, Mehmet Ali Pekgüzel, Hasan Hüseyin Özese ile tutuksuz yargılanan sanık Ercan Fırat'ın yanı sıra mağdur ve müştekiler ile taraf avukatları katıldı.

DURUŞMAYI UZATMAYA YÖNELİK TALEP

Duruşmada ilk olarak savunma yapan sanıklardan Hüsnü Çalmuk, iddianamenin özetinin okunması kısmında hata yapıldığını belirterek bu durumun düzeltilmesini talep etti. Adli kontrol kararının kaldırılmasını da isteyen Çalmuk, bu durumun özgürce savunma yapmasını engellediğini iddia etti. Çalmuk, mahkeme başkanı Haydar Metiner'in davadan çekilmesini talep ederek, "Etik kuralları gereği davadan çekilmenizin uygun olacağı kanaatindeyim" dedi. Bu taleple ilgili görüşü sorulan Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, duruşmayı uzatmaya yönelik olduğu gerekçesiyle talebin reddini istedi. Ara kararı açıklayan mahkeme başkanı Haydar Metiner, duruşmayı uzatmaya yönelik olması nedeniyle talebin reddedildiğini açıkladı.Daha sonra savunmasına devam eden Çalmuk, Ergenekon davasına bakan mahkemeye 2008 yılında atandığını belirterek, kendisini buraya atayanlar arasında sosyal demokratların da olduğunu söyledi. Mahkeme Başkanının, 'Sosyal demokrat olduğunu nereden biliyordunuz?' diye sorması üzerine Çalmuk söz konusu kişileri kısmen bildiğini ifade etti. Çalmuk, "Mahkememizde derin devlet yargılanması yapılmıştır. Sanık savunmalarıyla kamuoyu etkilendirilmeye çalışılmıştır. Bunda da başarılı olunmuştur. Televizyonlarda dosyayı iyi bilen sanık avukatlarının karşısına dosyayı bilmeyen kişiler oturtulmuştur" ifadelerini kullandı.Ergenekon davası kararının 2013'te verildiğini hatırlatan Çalmuk, "Yargılama sonunda TSK içerisinde yasa dışı bir oluşum olduğu sonucuna varılmıştır. Ergenekon Silahlı Terör Örgütünün, Bülent Ecevit, Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan hükümetlerine yönelik faaliyetleri esas alınmıştır" iddiasında bulundu. Danıştay cinayetini de Ergenekon kapsamında değerlendiren Çalmuk, hükümetin cebir ve şiddet kullanılarak devrilmesinin yargılama konusu yapıldığını söyledi.

GEREKÇELİ KARARDAN ALINTILAR YAPTI

Ergenekon davasına bakan mahkemenin tiyatro oynamadığını savunan Çalmuk, "Mahkemenin gerekçeleri görmezden gelinmiştir. İlker Başbuğ'a sordular, 'Ben görmezden geldim sizde görmezden gelin' dedi. Medya da bunu görmezden geldi. Bu örgütün medya gücü de böyleydi. Bir kısım sanıkların suikast yapmaya çalıştıkları tespit edilmiştir. Ergenekon Silahlı Terör Örgütünün sonuç amacı ise darbeye zemin hazırlamak olduğu sunulan gerekçede gösterilmiştir. Türkiye'de derin devlet, gladyo yapılanması Ergenekon'dur. Gezi Parkı eylemleri sonrası yapılan duruşmalarda bu görülmektedir. Sanıklar tarafından, 'Bir Genelkurmay Başkanı nasıl terör örgütü lideri olabilir?' söylemleri yapılmıştır. Ancak 12 Eylül davasında Kenan Evren, 28 Şubat davasında İsmail Hakkı Karadayı yargılanıp ağır cezalar almışlardır. Buradan, mahkemenin TSK'yı yargıladığı sonucu çıkarılmamalıdır" beyanlarında bulundu.

MEB'de 'görevde yükselme' atama sonuçları açıklandı MEB'de 'görevde yükselme' atama sonuçları açıklandı

MAHKEME BAŞKANI UYARDI: YARGITAY HÜKMÜ BOZDU

Hüsnü Çalmuk savunması sırasında kendisine laf atıldığını söyleyince, salonda bulunan müştekiler ve avukatlar böyle bir durumun olmadığını söyledi. Daha sonra araya giren mahkeme başkanı Haydar Metiner ise Hüsnü Çalmuk'u, "Savunmanızda sürekli Ergenekon davasında verilen karardan alıntılar yapıyorsunuz. Ergenekon davasında mahkemenin verdiği hüküm Yargıtay tarafından bozuldu. Hukuk dünyasında artık öyle bir karar yok" diye uyardı. Başkan Metiner ayrıca sanık Çalmuk'a, "Siz Yargıtay'ın bozma kararını tanımıyorsunuz anlaşılan" dedi.

'DOSYA KARMAŞIKTI ONDAN GEÇ YAZDIK'

Davanın öğleden sonraki bölümünde, tutuklu sanıklardan Hüsnü Çalmuk savunmasına devam etti. Çalmuk savunmasında, "Hakimlik zor zanaat. Bazıları bunu tiyatro oyunu sanıyor. Biz gece çok uzun saatlere kadar çalıştık" ifadelerini kullandı. Çalmuk, Ergenekon davası gerekçeli kararının geç yazılmasının nedenini ise, "Gerekçeli kararın geç yazılması dosyanın kapsamı, karmaşıklığı ve ilk defa böyle bir yargılama yapması nedeniyledir. Mahkemenin bu hassasiyeti bize suç unsuru olarak döndü. Önyargısız ve soğukkanlı şekilde değerlendirmeler yapılmıştır. Yargılama, hakaret ve tehditlerden etkilenmeden yapılmıştır" şeklinde savundu.

OLCAY KABAKTEPE/ ANKARA

https://www.aydinlik.com.tr/mahkeme-baskani-ergenekon-hukmu-bozuldu-hukuk-dunyasinda-oyle-bir-karar-yok-turkiye-mart-2019-1