ZONGULDAK

Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde özel bir maden ocağında yaşanan göçükte yaşamını yitiren işçinin cenazesi, Kozlu ilçesinde toprağa verildi.

Gelik beldesi Dağbaca mevkisindeki maden ocağında henüz belirlenemeyen bir nedenle oluşan göçükte yaşamını yitiren 34 yaşındaki işçi Mustafa Sarı'nın cenazesi, yakınları tarafından Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi morgundan alınarak Kozlu ilçesine bağlı Topbaşı Mahallesi'ne götürüldü. Burada Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından helallik alındı. Bu sırada madencini eşi Ayten Sarı (37), "Ben seni dün işe yolladım, bana yalan söyledin eve dönmedin. Seni kırmızı valizle işe gönderdim, sen al bayrakla bana geldin." diyerek ağıt yaktı.

Sarı'nın cenazesi, Topbaşı Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından ilçeye bağlı Kargalar köyünde aile mezarlığına defnedildi.

Cenaze törenine işçinin yakınları ve mesai arkadaşlarının yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli katıldı.

Mustafa Sarı'nın kayınpederi İsmail Tuna gazetecilere yaptığı açıklamada, olayı duymalarının ardından maden ocağına gittiklerini belirterek, "Dün gece haberi alır almaz maden ocağının bulunduğu bölgeye gittik. Sabaha kadar 'Bir umut' diyerek kurtarma çalışmalarını takip ettik. Sabah cenazesi çıktı. Damadım, 7 Ocak 2013'te Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Müessese Müdürlüğünde meydana gelen ve 8 işçinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasından yaralı kurtulmuştu. Bir süre inşaatlarda çalıştı ama 2 çocuğuna bakabilmek için tekrar maden ocağına girdi. Son çalıştığı bu özel maden ocağında da hayatını kaybetti." diye konuştu.

- İlk maaşını çekemeden yaşamını yitirdi

Göçükten yara almadan kurtulan Hüseyin Akyaz (36), Mustafa Sarı ile TTK'da beraber çalıştıklarını anlatarak, "Kozlu'daki kazadan arkadaşım Sarı ile yaralı olarak kurtulduk. İkimiz o ocakta olduğu gibi Gelik'teki ocakta da birlikte çalışıyorduk. Göçükte bir arkadaşımı çekerek kurtardım ama onu kurtaramadım. Kaderimiz hep aynıydı ama şimdi o vefat etti. Kozlu'daki göçükten kurtulduktan sonra bir daha ocağa girmeyiz diyorduk ama hayat şartları bizi zorladı. Ben dün gece sabaha kadar kurtarma çalışmalarına katıldım. Avucumla kömür taşıdım, arkadaşımın cenazesini çıkardım." şeklinde konuştu.

Akyaz, Mustafa Sarı ile ocakta iş başı yaptıklarını belirterek, "İlk maaşımız dün akşam banka hesabımıza yatmıştı. Fakat ocakta olduğumuz için çekememiştik. Arkadaşım da ilk maaşını alamadan göçük altında kaldı." dedi.

Kaynak: AA