İSTANBUL - MUSA ALCAN

Adana'da yaşayan ve bölgesel ekonomi gazetesi Refleks'te ekonomi yazıları kaleme alan gazeteci, yazar ve ekonomi uzmanı Mehmet Uluğtürkan, "Madalyasız" adlı ilk romanında 120 kahramanın ailesine 40 yıl bakma sözü veren Yeniceli Mehmet Ağa'nın hikayesini anlattı.

Uluğtürkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu'nun yüzyıllardır düşman tehdidi altında olduğunu, bugün de Türkiye'nin aynı tehdide karşı mücadele ettiğini söyledi.

Yaklaşık 100 yıl önce çok çetin bir kurtuluş mücadelesi verildiğine işaret eden yazar, "Bugün de siyasi görüş ayrılıklarına rağmen Zeytin Dalı Harekatı'nda tek yürek olarak birleştik. Şu anda devletimiz ve ordumuz, imkanlar bakımından o yıllara göre çok güçlü. Eminim ki bu operasyon zaferle sonuçlanacaktır." diye konuştu.

Uluğtürkan, Anadolu tarihinin kahramanlık hikayeleriyle dolu olduğuna vurgu yaparak, bu kahramanlık hikayelerinin hatırlatılması ve gelecek nesillere aktarılması gerektiğini dile getirdi.

Kut'ül-Amare örneğini veren Uluğtürkan, "Ülkemizde maalesef bazı şeyler unutuluyor. Bugün Anadolu'nun hangi köyüne gitseniz, insanlar size dedelerinin yaptığı ya da tanık olduğu kahramanlık hikayeleri anlatırlar ve bunların çoğu gerçektir. Sadece kayıtlara ve resmi belgelere girmiş, gazetelere haber olmuş binlerce kahramanlık hikayesi var ama bunların belki yüzde biri edebiyat eserlerinde kendilerine yer bulmuştur. Sinemamızda da durum bundan çok farklı değil. Kurtuluş Savaşımız ya da Çanakkale ve Kıbrıs Barış Harekatı’na ilişkin 100 film sayabileceğimizi sanmıyorum." açıklamasında bulundu.

İlk Roman

Kendisi de Darende doğumlu olan Uluğtürkan, yaklaşık 100 yıl önce yaşanan hikayenin detaylarını şöyle anlattı:

"Yeniceli Mehmet Ağa, 1919'da Darende'den Maraş'ın Fransızlardan kurtarılması için çatışmalara katılmış ve mahiyetinde savaşmaya götürdüğü 120 kahraman gencin şehit olmaları durumunda ailelerine 40 yıl bakacağı sözünü vermiş. Mehmet Ağa ve beraberindekiler Maraş'ın düşman işgalinden kurtuluş mücadelesinde büyük yararlılık sağlamış. Mehmet Ağa çatışmalarda oğlu Nuri dahil 48 evladını şehit vermiş. Ağa, şehit yakınlarının tamamına, hayatını kaybettiği 1937 yılına kadar bakmış. Oğlu Hamit de 1959'a kadar babasının vasiyetine uymuş. 1959'da süre dolunca bir helalleşme yemeği tertip etmiş. Yüzlerce kişinin katıldığı yemeğe Darende Kaymakamı ve Malatya Valisi de katıldığı için konu gazeteye haber olmuş. Haberi okuyunca gözlerim doldu."

Kaynak: AA