KONYA

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, Kut'ül Amare Zaferi'nin büyüklüğüyle ilgili söylenen bir kaç şey olduğunu belirterek, "Bunlardan biri, Çanakkale'nin zeyli, Plevne'nin kardeşi olması. Bir diğeri, İngiliz gururunun Irak çöllerine ve Dicle menderesine gömülmüş olmasıdır." dedi.

Turşucu, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Konya Kültür ve Turizm Müdürlüğünce bir otelde düzenlenen "100. Yılında Kut'ül Amare Zaferi" panelinde, bu zaferin unutulan, unutturulan bir zafer olduğunu söyledi.

Kut'ül Amare'nin unutturulmasında çeşitli nedenlerin olduğuna dikkati çeken Hamdi Turşucu, şunları kaydetti:

"Kut'ül Amare Zaferi'nin büyüklüğüyle ilgili söylenen bir kaç şey var. Bunlardan biri, Çanakkale'nin zeyli, Plevne'nin kardeşi olması. Bir diğeri, İngiliz gururunun Irak çöllerine ve Dicle menderesine gömülmüş olmasıdır. Fakat çok daha üzerinde durmamız gereken mevzu, zafer olmasının da ötesinde bizim günümüze ve geleceğe dair bu zafer vesilesiyle çıkaracağımız iz düşümleri. Bu iz düşümlerinin biri askeri olabileceği gibi, bir diğeri sosyolojik, psikolojik ve uluslararası ilişkilerle alakalıdır. Bu yönüyle Cumhurbaşkanlığı himayesinde başlayan, Bakanlığımız uhdesinde devam eden ve Genel Müdürlüğümüz koordinasyonunda gerçekleştirilen organizasyonlardan biri de bu paneldir. Hayırlı olmasını diliyorum."

"Devlet zamanında üzerine düşen vazifeyi yapmamış"

Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Afyoncu ise kendisine yakın zamanda çoğu kişinin çekinerek, "Hocam hayatımda Ku'tül Amare'yi duymadım" diyenler olduğunu dile getirdi.

Bunun normal bir durum olduğuna işaret eden Afyoncu, "Çünkü devlet, zamanında üzerine düşen vazifeyi yapmamış. Kendi tarihindeki önemli bir sayfayı halka, talebelere aktarmamış. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın desteği, Cumhurbaşkanlığının da himayesiyle Kut'ül Amare, bu yıl sahip çıkılan ve devlet tarafından layıkıyla idrak edilen bir hadise olarak karşımıza çıktı. Devlet sahip çıktığı zaman, tarihteki önemli hadiseler topluma mal oluyor. Bu zafer de onlardan birisi oldu." diye konuştu.

Muhabir: Ayşe Şensoy

Kaynak: AA