ANKARA

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, down sendromlu Filistinli Muhammed et-Tavil ile annesi Vecihe, babası Halil İbrahim et-Tavil ile ailenin Türkiye'ye getirilmesine öncülük eden Uluslararası Down Sendromu Federasyonu Başkanı Muhammed Abdullah Tuncay ve Genel Sekreteri Aydan Gömügen Tuncay'ı makamında kabul etti.

Aileyle kısa bir süre Arapça olarak da sohbet eden Kurtulmuş, yaptığı açıklamada, Muhammed'in İsrail'in Filistinlilere karşı yaptığı son saldırganlığın, baskının ve zulmün sembol ismi olduğuna işaret etti.

İsrail askerlerinin Muhammed'i acımasızca gözaltına aldığını ve ona kötü bir şekilde davrandıklarını anımsatan Kurtulmuş, "İsrail'in özellikle 1967'den bu yana sürdürmüş olduğu işgal, baskı, zulüm, sindirme politikaları sürekli devam ediyor. En son da Amerika Birleşik Devletleri yönetiminin, Sayın Trump'ın almış olduğu kararı bahane bilerek, aslında bunun sadece bir başkentleştirme olmadığını çok iyi kavramış olan İsrail Kudüs'ü tamamıyla ilhak etmek için harekete geçmiş bulunuyor." ifadelerini kullandı.

"Bu mücadelenin sembol kahramanlarından birisi"

Bakan Kurtulmuş, ayrılmaz bir bütün olan Filistin topraklarının tamamının bir zulüm ve açık hava hapishanesi haline getirildiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Muhammed et-Tavil kardeşimiz de bu mücadelenin sembol kahramanlarından birisi. Filistin'in o direnişçi ruhunu sembolize ediyordu ama hiç haline, tavrına, hastalığına aldırmadan maalesef onu da yaka paça derdest edip götürdüler. Ailesi de burada, üç gün evvel Türkiye'ye geldiler. Türkiye olarak sahip çıkıyoruz, Filistin davasına sahip çıktığımızın aslında göstergesi olarak da kendilerine burada ev sahipliği yapmaya gayret ediyoruz."

"Filistin halkının yanında olmaya devam edeceğiz"

"Bütün dünya Filistin meselesine karşı sessiz kalsa olan bu olayları, gelişen bu zulümleri görmese de Türkiye olarak Filistin halkının yanında olmaya devam edeceğiz." diyen Kurtulmuş, haksız, tamamıyla siyonist lobilerin etkisi altında alınan bu kararın geri çekilmesine yönelik tasarının 15 üyeli Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde sadece ABD'nin vetosu nedeniyle uygulanma imkanı bulamadığına dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Ümit ediyoruz ki BM Genel Kurulu'nda bütün dünya, çok büyük bir oyla Kudüs'ün İsrail devletinin başkenti olması kararını değiştirecektir. Karar bu şekilde tecelli edecektir diye ümit ediyoruz. Son haksız kararla birlikte Filistin uluslararası camiada çok daha tanınır bir devlet haline gelmiştir."

"Hiç kimse Kudüs şehrini Yahudileştiremez"

Kurtulmuş, Kudüs'ün de tarihten gelen kimliğinin korunmasının uluslararası camianın üzerinde ayrı bir sorumluluk olduğuna dikkati çekerek, "Hiç kimse Kudüs şehrini Yahudileştiremez. Hiç kimse Filistin'in esas sahipleri olan Filistinli dostlarımızın, kardeşlerimizin varlığını yok sayamaz, onları Filistin topraklarından uzaklaştıramaz." dedi.

Filistin davası bakımından yeni bir merhaleye geçildiğine işaret eden Kurtulmuş, "Böylece uzunca bir süredir kendi iç çatışmaları ve çelişkileriyle boğuşan İslam dünyası başta olmak üzere, bütün ülkeler Filistin davasını ortak bir mesele olarak görmeye başlayacaklardır." diye konuştu.

"Türk vatandaşı olmak istiyorum"

Down sendromlu Filistinli Muhammed et-Tavil de yaşadıklarını "İsrailliler beni darp ettiler, yaklaşık dört saat hapsettiler. Sırtımdan vurdular ve kelepçelediler." sözleriyle anlattı. Muhammed, İsrail askerlerince gece 23.00'de serbest bırakıldığını belirterek, "Türkiye'de olmaktan çok mutluyum. Allah'a binlerce şükürler olsun. Türkiye'de kalmak hatta Türk vatandaşı olmak istiyorum." dedi.

"Biz de bu milletin bir vatandaşıyız." ifadesini kullanan baba et- Tavil ise "Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk halkıyla milletiyle hükümetiyle gurur duyuyoruz." diyerek, kendilerine destek olan tüm yetkililere teşekkürlerini iletti.

Anne et- Tavil de Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere, tüm yetkililer ve yapılan haberle seslerini duyuran Türk basınına teşekkür etti.

İstanbul'da özel eğitim okulunda destek sağlanacak

Uluslararası Down Sendromu Federasyonu Başkanı Tuncay, federasyon olarak ırk, din, mezhep ayırmadan dünyanın neresinde olursa olsun down sendromlu bireye destek olmaya çalıştıklarını vurguladı.

Muhammed'in de durumunu öğrenmelerinin ardından hemen harekete geçtiklerini aktaran Tuncay, önce Muhammed'le ilgili haberi yapan gazeteciye ve sonrasında da Filistinli gencin abisine ulaşmayı başardıklarını dile getirdi.

Muhammed'e İstanbul'da bir özel eğitim okulunda destek sağlanacağını söyleyen Tuncay, ailenin Türkiye'de kalmak istemesi durumunda gereken desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.

Görüşmede Filistinli et-Tavil ailesi, Bakan Kurtulmuş'a Filistin atkısı hediye etti.

Kaynak: AA