Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay bir önceki duruşmada da, aynı kişilerin Kürtçe savunma istemini "Çok komiksiniz" diyerek kabul etmemişti.

Ağrı'nın Patnos, Doğubayazıt ve Diyadin ilçeleri ile Van ve Muş'ta 13 Şubat 2010 tarihinde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınarak Ağrı'ya götürülen ve 'terör örgütü üyesi olmak ve terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından tutuklanan BDP Genel Merkez çalışanlarının da aralarında bulunduğu 20 kişi hakkında açılan davanın 3'üncü duruşması Özel Yetkili Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün yapıldı.

Duruşmada tutuklu bulunan KCK'nın Ağrı sorumlusu Hamit Duman, Gençlik Kolları Başkanı Nevzat Tedik, Gençlik Kolları üyesi Gökmen Çiftçi, Kadın Meclisi üyesi Şefika Bilici, tutuksuz yargılanan Abdulhalik Kaya, Ahmet Temel ve avukatları hazır bulundu.

Mahkeme heyeti duruşmaya katılan sanıklardan savunma yapmalarını istedi.

Türkçe olarak Kürtçe savunma yapmak istediklerini belirten sanıkları, Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay, duruşma dilinde savunmaya davet etti.

Tek tek ayağa kalkıp ana dillerinde savunma yapmak isteklerini belirten sanıklara Başkan Karatay, "Yok otur" diye yanıt verdi. Başkan Mustafa Karatay, 20 Ocak günü görülen duruşmada Kürtçe savunma yapmak isteyen sanıkların talebini, "Çok komiksiniz" diyerek geri çevirmişti.

Avukattan itiraz

Sanıkların Kürtçe savunma taleplerinin reddedilmesine itiraz eden avukat Mehmet Bayraktar, "Resmi dil Türkçe'dir. Ancak bu dil avukatlar, yargıçlar tarafından kullanılmak zorundadır. Sanıkların böyle bir zorunluluğu yok. Müvekkilim meramını istediği dille anlatabilmelidir. Tutuklu sanıkların beraatine bu uygun değilse tahliyelerine karar verilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Duruşmaya verilen aradan sonra Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay, tutuklu sanıklardan Hamit Duman, Nevzat Tedik, Gökmen Çiftçi, Şefika Bilici'nin üzerlerine atılı kuvvetli suç şüphesinin varlığı, mevcut delil durumunu dikkate alarak tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Duruşma 27 Mayıs 2011 gününe ertelendi.




Cnn Türk