Uluslararası mal piyasalarında 'Dr. Kıyamet' yerine da maruf yatırım uzmanı Marc Faber, 'ABD ve Çin'de iare birlikte gerileyiş gördük. Şubat ayında baştan birlikte kilo verme mümkün mi? Mümkün' dedi.

AA muhabirine izah eden Faber, Çin'de borsanın ne biçimde akım edeceğini bilmenin çetin bulunduğunu belirtti. Faber, 'ABD ve Çin'de iare birlikte gerileyiş gördük. Şubat ayında baştan birlikte kilo verme mümkün mi? Mümkün... Fakat şu anda vizyon yükseliş ve dengelenme yönünde. Yakın sürede piyasalar yoğun yaptı. Yeniden yükseliş görülebilir. Önümüzdeki dönem, yuanın hareketine ilişkin olacak' dedi.

Faber, Çin Merkez Bankasının 2009 yılından buyana derneşik yerine piyasalara karışma ettiğini vurgulayarak, 'Çin Merkez Bankası sektöre servet pompaladı. Fakat bunun da konuşu etkinlik üstündeki etkilerinin birlikte sınırı var. Bence Çin'de konuşu etkinlik zayıf' ifadelerini kullandı.

'Fed sene sonuna derece QE 4'e gidecek'

Faber, toptan piyasalarda bu ay içinde yükseliş trendi beklediğini kaydederek, 'ABD Merkez Bankasının (Fed) hâlâ aşkın ürem artırmayacağını düşünüyorum. Çünkü mart ayında Fed de birçoğumuz üzere ekonominin zayıfladığını görecektir. ABD'de üretim, imalat, endüstri, dış satım sahalarında şimdiden nice dinginlik lakırtı konusu. ABD'nin bu sene bitmeden 4. QE'yi (parasal genişleme) başlatacağını düşünüyorum' sanarak konuştu.

Faber, yer yağı fiyatlarının önümüzdeki çağda 35-60 dolar bandında seyredebileceğini aktararak, 'Petrolde 100 dolar seviyelerinin benzeyen senelerde görmeyeceğiz. Altın fiyatlarında ise dibi gördüğümüzü, üst cepheli trende girdiğimizi düşünüyorum' görüşünü de paylaştı.

Kaynak: AA