ANKARA - Murat Temizer

Küresel piyasada geçen yıl en fazla sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithal eden ülke 83,3 milyon tonla Japonya oldu.

AA muhabirinin, Dünya Gaz Birliğinin "Dünya LNG Raporu'ndan" yaptığı derlemeye göre, küresel LNG ticareti geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 5 artarak 258 milyon tona ulaştı. Rapora göre, geçen yıl ulaşılan bu miktarla LNG ticaretinde dünya rekoru kırıldı.

Küresel piyasada geçen yıl en çok LNG talebi ise Asya ülkelerinde geldi. Dünya LNG ithalatında 83,3 milyon tonla (yüzde 32) Japonya ilk sırada yer aldı. Japonya'yı 33,7 milyon tonla (yüzde 13) Güney Kore ve 26,8 milyon tonla (yüzde 10) Çin izledi.

Türkiye ise 5,6 milyon tonla dünyada en fazla LNG ithal eden 9. ülke oldu.

Geçen yıl dünyada en fazla LNG ihraç eden ülke ise 77,2 milyon tonla Katar oldu. Katar'ı, 44,3 milyon tonla Avustralya ve 25,9 milyon tonla Malezya takip etti. Türkiye'nin en fazla LNG temin ettiği ülkelerden Nijerya dördüncü, Cezayir ise altıncı sırada yer aldı.

Son LNG tesisini Türkiye devreye aldı

Rapora göre, geçen yıl dünya genelinde 110 LNG terminali aktif olarak faaliyet gösterirken, bu yıl ocakta Türkiye, Polonya ve Fransa'da işletmeye giren terminallerle bu sayı 117'ye çıktı.

Türkiye'nin geçen yıl sonunda açılışını gerçekleştirdiği ve ocakta işletmeye aldığı Etki Liman FSRU tesisi (yüzer LNG terminali) ise dünyada faaliyete geçen son terminal oldu.

Türkiye'nin yeniden gazlaştırma kapasitesi açısından dünyada 10. sırada yer aldığı belirtilen raporda, Fransa, İtalya ve Türkiye gibi ülkelerin LNG'ye verdiği önemin giderek arttığı kaydedildi.

Kaynak: AA